IZDALO IH STRPLJENJE

DIV: Ponuda za Brodosplit vrijedi do 31. siječnja

Bionic
Reading

Samoborski DIV postavio je rok do kojeg će čekati sklapanje ugovora s državom za privatizaciju i restrukturiranje splitskog škvera. U dopisu koji je dostavljen Agenciji za upravljanje državnom imovinom, koja operativno vodi taj proces, DIV navodi kako je 31. siječnja 2012. krajnji rok za okončanje tog procesa, nakon kojega povlači svoju obvezujuću ponudu za Brodosplit, piše Poslovni dnevnik

'Mi ne okrećemo leđa i ne odustajemo od kupnje Brodosplita, ali želimo da bude jasno da jednom mora doći kraj tom procesu, da ne možemo u nedogled čekati da se taj proces završi', ističe predsjednik Uprave DIV-a Darko Pappo. Podsjeća kako ovo nije i prva požurnica koju u 18 mjeseci, od kada je na javnom natječaju predao ponudu, DIV upućuje državi, piše Poslovni dnevnik.

U ožujku ove godine, naime, nakon što je proteklo mjesec dana od kada je Europska komisija odobrila njihov program restrukturiranja Brodosplita, pismom Ministarstvu gospodarstva tražili su da im se definira s kime dalje trebaju razgovarati, budući da im se nitko nije obratio oko dovršetka procesa i formalnog zaključenja ugovora. No, Pappo kaže da ni nakon pomicanja s mrtve točke prije nekoliko mjeseci i slanja prijedloga kupoprodajnog ugovora države, te njihovog odgovora na taj prijedlog, i dalje zapravo nema pregovora i razgovora o ugovoru.

'Mi imamo razumijevanja da politika prolazi kroz određene procese i da je ovdje riječ o kompleksnom postupku, no nas i toliko čekanje košta', dodaje Pappo, te pojašnjava kako DIV ne samo da ima izravne troškove na projektu Brodosplita, nego ga usporava i sve više počinje trpjeti i njegovo temeljeno poslovanje.

Osim toga, činjenica da su izgledan kupac brodogradilišta sada ih počinje i blokirati u pristupu povoljnim financijskim izvorima, jer banke na to gledaju kao na posao s visokim rizikom. 'Posvetili smo se i uložili dosta u projekt razvoja Brodosplita i još želimo uložiti, ali i uz svo razumijevanje za drugu stranu, mi moramo voditi računa o svom poslovanju i svojim zaposlenicima. Ne možemo dovijeka čekati', poručuje Pappo, piše Poslovni dnevnik.

Nezadovoljstvo pregovorima s državom dosad nije skrivao ni drugi ponuđač u procesu privatizacije brodogradilišta, Jadranska ulaganja Danka i Nenada Končara. Upozoravaju da dobili prijedloge ugovora u kojem su neki djelovi neprihvatljivi i suprotni europskoj praksi