SKOK NENAPLATIVIH ZAJMOVA

Raiffeisen razmišlja o povlačenju s tržišta SIE regije

25.11.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) objavila je da intenzivno razmišlja o povlačenju s pojedinih tržišta u istočnoj i srednjoj Europi zbog bojazni da se kriza u eurozoni prelijeva i na tu regiju

Prilično je moguće da ćemo se u budućnosti izvući iz neke od tih zemalja, kazao je izvršni direktor Herbert Stepic. RBI spada među najveće banke u toj regiji i ima gotovo 14 milijuna klijenata u 18 zemalja.

'Nalazimo se na početku novog doba', kazao je Stepic. 'Šanse da će biti zlatno baš i nisu velike', dodao je.

Bančina prognoza da će nenaplativi zajmovi ove godine dosegnuti vrhunac u toj regiji više nije valjana, naglasio je čelnik RBI-ja, dodajući ipak da je i dalje 'sretan' što tamo posluju.

'Naš je poslovni model održiv, prisutni smo na pravim tržištima i možemo slabe rezultate u zemljama poput Mađarske nadoknaditi u drugim zemljama', izjavio je Stepic.

Naglasio je također da će krovna banka Raiffeisen Zentralbank morati prikupiti 2,5 milijardi eura dodatnog kapitala kako ispunila postrožene kapitalne zahtjeve europskih regulatora. Banka već razmatra mogućnosti za ispunjenje tog cilja.

Njegov istup nadovezao se na 62-postotni pad konsolidirane neto dobiti RBI-ja u trećem tromjesečju u odnosu na prethodno tromjesečje, na 130 milijuna eura, zbog gubitaka u mađarskoj podružnici. Očekuje se da će njezin gubitak u ovoj godini dosegnuti 320 milijuna eura.

Iznos nenaplativih zajmova prilagođen za utjecaj valutnih tečajeva porastao je u trećem tromjesečju za 122 milijuna eura. Najviše su porasli nenaplativi zajmovi u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Hrvatskoj dok se u Austriji i Rusiji i dalje smanjuju.

Neto rezervacije za nenaplative zajmove poskočile su u trećem tromjesečju za 91 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 377 milijuna eura. Mađarski je udio u tim rezervacijama iznosio 258 milijuna eura.

U RBI-ju ističu da će u posljednjem tromjesečju značajno dokapitalizirati poslovanje u Mađarskoj.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna neto dobit smanjila se za 10,9 posto, na 760 milijuna eura. U banci očekuju da će ovu godinu zaključiti s dobiti.