PROCJENA MMF-a

Izlazak iz krize početkom 2010. godine

06.04.2009 u 11:21

Bionic
Reading

Svjetsko gospodarstvo počet će izlaziti iz aktualne gospodarske krize u prvom tromjesečju 2010., a oporavak će započeti američko tržište nekretnina, kazao je čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn.

"Aktualna kriza započela je u SAD-u, u sektoru nekretnina. I oporavak će se prvo pojaviti u SAD-u, pa treba pozorno pratiti kretanja tamošnjih cijena nekretnina", kazao je Strauss-Kahn za francuski dnevni list Le Figaro, dodajući kako će kraj pada cijena biti važan znak.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak u internetskom izdanju toga lista, čelnik MMF-a također je ustvrdio kako su cijene nekretnina na američkom tržištu vrlo blizu dnu. "Zbog toga predviđamo oporavak u prvom tromjesečju 2010.", tumači on.

Drugi važan pokazatelj bit će razine industrijskih zaliha, kazao je Strauss-Kahn. "Kad raščišćavanje skladišta završi, proizvodnja se može nastaviti", dodao je.

Po riječima čelnika MMF-a, oporavak kreditnih tržišta također će biti ključan čimbenik oporavka. "Ona su i dalje zamrznuta", zaključio je on.