NEPRIJATELJSKO PREUZIMANJE?

Uprava Mercatora protiv, Todorić ne odustaje

23.11.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Nakon što su slovenski mediji tijekom vikenda objavili da formalno ne postoji konzorcij u sklopu kojeg je hrvatski Agrokor predao ponudu za kupnju većinskog paketa Mercatora, uprava slovenskog prehrambenog lanca, na čijem je čelu Žiga Debeljak, izvijestila je danas da im uskraćuje podršku, odnosno spremna je sudjelovati u postupku prodaje samo ako se uključe EBRD i IFC

Agrokor: Nastavljamo pregovore s vlasnicima

'Možemo potvrditi da je Agrokor 17. listopada 2011. predao neobvezujuću ponudu za kupnju 52 posto Mercatora. Potpisom ugovora o ekskluzivnosti, prodavatelj je potvrdio da je Agrokor najbolji ponuđač te nas izabrao u daljnje pregovore kao ekskluzivnog ponuđača. Sve to potvrđuje ukupnu kvalitetu Agrokorove ponude. Još jedanput želimo potvrditi da je Agrokor dao ponudu Konzorciju koji prodaje svoje dionice. Što se tiče stava menadžmenta, to ne bismo željeli komentirati, jer je to stvar njih i njihovih vlasnika. Agrokor nastavlja pregovore s vlasnicima i proces u skladu s procedurama', komentirali su za tportal iz Agrokora.

'Uprava je utvrdila da nastavak aktivnosti podrške prodajnom procesu većinskom paketu dionica više nije moguć, jer zbog izostanka ključnih ugovornih strana (EBRD, IFC) nije moguće zaštititi interese Mercator Grupe, što je bio preduvjet za podršku prodaji Mercatora', izvijestili su iz Uprave Mercatora preko Ljubljanske burze.

Iz slovenske tvrtke poručuju da su spremni odmah ponovo ispitati mogućnost podrške, no samo konzorciju u ranije najavljenom obliku, znači ako dio Agrokorovog konzorcija postane EBRD ili IFC. Podsjetimo, slovenski su mediji objavili prošlog vikenda kako formalno ne postoji konzorcij u sklopu kojeg je dana ponuda za Mercator, odnosno da financijske institucije JP Morgan, EBRD i IFC zasad tek neformalno podupiru Agrokor.

Iako je hrvatski kupac kao partnere u konzorciju navodio One Equity Partners (JP Morgan), EBRD i IFC, bankari su slovenskim medijima pojasnili kako tek pregovaraju s Agrokorom, no još nisu donijeli konačnu odluku o financijskom aranžmanu s Agrokorom. Čekaju da hrvatski koncern završi pregovore. Podsjetimo, glavni financijer projekta spajanja Konzuma i Mercatora trebao bi biti One Equity Partners (JP Morgan) koji bi od predviđenih 600 milijuna eura trebao uložiti najmanje 400 milijuna eura.

Debeljakova uprava ne krije tko je njima idealan kupac: 'Ako EBRD i/ili IFC žele neposredno postati vlasnik većinskog paketa dionica Mercatora, uprava im je spremna omogućiti dubinski pregled poslovanja i financijskog stanja tvrtke.'

S namjerom dalje konstruktivne potpore predlažu dodatne aktivnosti: na Ljubljanskoj burzi će najkasnije do 5. prosinca objaviti dodatne podatke o nekretninskom i kreditnom portfelju Mertcatora (na dan 30. rujna) i do konca veljače objaviti revidirano izvješće za poslovanje 2011. godine.