PREUZIMANJE MERCATORA

Konzorcija još nema, Agrokor pregovara samostalno

Bionic
Reading

Iz Agrokora su potvrdili tvrdnje slovenskih medija kako formalno ne postoji konzorcij u sklopu kojeg je dana ponuda za Mercator. Financijske institucije JP Morgan, EBRD i IFC zasad neformalno podupiru Agrokor, a njihov konačni angažman ovisit će o ishodu pregovora koje vodi Agrokorov tim

'Agrokor je nositelj posla kupnje Mercatora i u tome nas naši partneri podupiru. Formalno-pravno će odnosi s partnerima biti uređeni u konačnoj ponudi', pojasnili su za Poslovni tjednik informacije iz slovenskih medija kako formalno ne postoji konzorcij u sklopu kojeg je dana ponuda za Mercator.

Podsjećamo, Agrokor je predao neobvezujuću ponudu od 221 euro za 52 posto dionica Mercatora. Neslužbeno, riječ je o poslu u kojem hrvatski koncern za partnere ima One Equity Partners, EBRD i IFC. Partneri namjeravaju uložiti 600 milijuna eura u 'equity' budućeg 'retail' holdinga koji će činiti Mercator i Konzum.

Ljubljanskom Dnevniku su bankari potvrdili da se pregovara samo s predstavnicima Agrokora, dok EBRD-a i IFC-a još nema u priči. Sve dok traje kompleksan posao koji će, ako sve protekne u redu, biti dovršen polovicom 2012, nemoguće je dobiti službenu izjavu zbog povjerljivosti podataka.

Glavni financijer projekta je One Equity Partners (JP Morgan) koji bi od predviđenih 600 milijuna eura trebao uložiti najmanje 400, a po sto milijuna eura IFC i EBRD. Iz IFC-a su poručili: 'Obavijestit ćemo medije, ako i kad donesemo odluku u vezi s tom transakcijom.' Iz EBRD-a su pak Dnevniku rekli da imaju dobru suradnju s Agrokorom (u čiji su 'equity' prije pet godina uložili 110 milijuna eura) i da će njihov angažman ovisiti o daljnjoj ocjeni projekta te da je 'Agrokorova uloga da odradi pregovore s Mercatorom'.