HRVATSKI APSURDI

Zašto je političarima draži Pelješki most od nove tvornice?

17.11.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Gospodarstvenici od nove vlasti ne očekuju izravnu financijsku podršku, već da stvori stabilan pravni, porezni, administrativni i obrazovni okvir koji će im omogućiti normalno poslovanje. Glavna je to poruka s današnjeg drugog Poslovnog kluba Lider, ove godine posvećenog proizvodnji

Primarni zadatak države je da gospodarstvo učini konkurentnijim, a kako se to radi, imamo dobar primjer u Srbiji.

'Kod njih je manji porez na dobit, niži je PDV, smanjena je administracija, lakše se dolazi do dozvola, jeftinija je energija i imaju sustav poticaja za investitore', nabrojio je Ivan Ergović, predsjednik uprave Nexe grupe razloge zbog čega je lakše poslovati kod istočni nam susjeda nego u Hrvatskoj.

Investicijski direktor Adrisa Damir Vanđelić upozorio je da s nestankom domaće proizvodnje pada i postotak visokoobrazovne radne snage. Kad se usporedimo sa Slovenijom, kod nas je godišnji priljev mladih stručnjaka s fakulteta na tržište rada čak 89 posto niži.

'Ako još uzmemo da imamo nizak prirast, uskoro nećemo imati s kim stvarati proizvodnju', rekao je Anđelić.

Od nove vlade Ergović očekuje reforme koje će strani investitori prepoznati, koje će potaknuti rast našeg kreditnog rejtinga i time pad bankarskih kamatnih stopa. Kao najveći uteg za poduzetnike istaknuo je preglomaznu administraciju, što je dovelo do toga da nas strani investitori izbjegavaju u širokom luku.

Na pitanje zbog čega vlastodršci toliko žustro podržavaju Pelješki most, a nemaju sluha za domaće poduzetničke poduhvate, odgovorio je Pavo Zubak.

'Pelješki most traži od njih malo energije, financira se posuđenim novcem s kojim sami upravljaju i riječ je projektu koji je relativno brzo gotov, što znači brzo rezanje vrpce. Tu se ne trebaju mijenjati i sve ostaje po starom.

Nova tvornica traži puno energije, financira se novcem s kojim oni ne upravljaju i primorani su na promjene. Zbog toga imamo puno vrpci na pelješkim mostovima, a malo novih proizvodnih pogona', zaključio je Zubak.