DOGOVOR VJEROVNIKA

Transadria u stečaju nastavlja s poslovanjem

15.11.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Riječka Transadria d.d. u stečaju nastavit će s poslovanjem, stečajni upravitelj izradit će stečajni plan, a dio financijske imovine koji se neće koristiti u nastavku poslovanja ponudit će se na prodaju, odlučili su danas vjerovnici te tvrtke

Na prvom ispitnom i izvještajnom ročištu, koji je danas održan u sklopu stečajnog postupka pokrenutog prije nekoliko mjeseci na riječkom Trgovačkom sudu, stečajni upravitelj Zdravko Čupković izvijestio je da je imovina Transadrije procjenjena na 167,7 milijuna kuna.

Prijavljena je ukupno 631 tražbina od ukupno 241,6 milijuna kuna. Stečajni upravitelj priznao je 183,07 milijuna kuna tražbina, a osporio je 58,6 milijuna kuna.

Vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, 444 bivša i sadašnja radnika, priznato je 35,5 milijuna kuna potraživanja, a u drugom višem isplatnom redu priznato je 147,5 milijuna kuna tražbina.

Među najvećim vjerovnicima drugog višeg isplatnog reda su poslovne banke, od kojih najviše BKS Banka i Hypo Alpe Adria Banka. Banke su istodobno i razlučni vjerovnici s hipotekama na gotovo svim nekretninama Transadrije. Među vjerovnicima tog reda još su Ministarstvo financija, razne tvrtke, jedinice lokalne samouprave, bivši članovi uprave Transadrije i drugi.

Stečajni upravitelj Zdravko Čupković rekao je da je Transadria još uvijek najveća hrvatska otpremnička kuća, ali da je preglomazna za sadašnji obujam poslovanja i da će u konačnici od sadašnjih oko 140 radnika u tvrtki ostati njih oko 100

Izvijestio je da Transadria već mjesec i pol posluje uredno, isplaćuje plaće i likvidna je, da se radi na povratku nekadašnjih poslovnih partnera te da je tvrtka u stečaju uspjela zadržati otpremničku licencu i koncesije na graničnim prijelazima.

Vjerovnici su danas izabrali pet članova Odbora vjerovnika i prihvatili da se dio financijske imovine proda radi namirenja dijela tražbina, odnosno da se prodaju udjeli u Luci Šibenik (50 posto), u tvrtki kćeri TransRi (70 posto) i u jednoj tvtki u Sloveniji (100 posto)

U Odbor vjerovnika kao predstavnik radnika nije izabran zastupnik Sindikata pomoraca Hrvatske odnosno 64 radnika koji su podnijeli prijedlog za pokretanje stečaja nego na prijedlog jednog radnika djelatnica Transadrije čiji su izbor poduprli najveći vjerovnici.