ŠEF HRVATSKIH ŠUMA IMA MISIJU

Vuletić objavio rat onima koji 'ne razmišljaju hrvatski'

15.11.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Ljubitelje prirode, a i sve građane zazvao je danas Darko Vuletić da stanu u obranu Hrvatskih šuma, državne tvrtke na čijem je on čelu. Napadaju ga, kaže, 'jedne dnevne novine (čitaj: Večernji list) koristeći se beskrupuloznim lažima iza kojih se kriju oni koji žele uništiti naše najvrednije trgovačko društvo' i šume podijeliti privatnim koncesionarima

Večernji list je seriju članaka od 12. do 14. studenog posvetio stanju u Hrvatskim šumama (HŠ). Glavni sugovornik im je bio Dalibor Hatić, predsjednik Udruge poslodavaca u šumarstvu HUP-a.

U člancima se upozorava da HŠ loše upravlja s šumskim bogatstvom i da su česti slučajevi ilegalne sječe, protuzakonitih natječaja, sukoba interesa…

Predsjednik uprave HŠ-a sve to odbacuje kao laž, a kako bi i širu javnost upozorio na to što se 'krije između redova', sazvao je u utorak konferenciju za novinare.

'Inače se nemamo običaj očitovati na medijske natpise, ali ovo što se sad događa prevršilo je svaku mjeru', započeo je Vuletić, inače predsjednik zagrebačkog HSS-a, a od 2008. na čelu HŠ-a.

Predizborno je vrijeme i dozvoljene su mnoge stvari, ali, ističe, nisu mogli olako prijeći preko zadnjih napada koji ugrožavaju šumarsku struku i dostojanstvo 8.800 radnika HŠ-a.

Prva laž je, kaže, podatak da se godišnje ukrade 1,6 milijuna kubika drvne mase. To proizlazi kad se usporede podaci HŠ-a o posječenim stablima s prvom nacionalnom inventurom šumskih resursa.

Vuletić objašnjava da se radi o statističkoj pogrešci. Nacionalna inventura još nije službeno usvojena i objavljena jer se još moraju provjeriti bitni podaci. Osim toga, naglašava Vuletić, krađa 1,6 milijuna kubika drvne mase znači prevesti čak 80.000 kamionskih kompozicija po 20 tona bez da to itko primijeti.

'Gospode Bože, oprosti im!' zazvao je pomoć Svevišnjeg za sve one koji tvrde da je to moguće.

Zaboljelo ga je i što se HŠ naziva 'gubitašem i mastodontom koji živi na leđima poreznih obveznika'. Na takve tvrdnje odgovara da HŠ nije na proračunu te da u zadnjih deset godina bilježi pozitivne poslovne rezultate.

Vuletić smatra da se iza svega kriju oni koji 'nerazmišljaju hrvatski' te žele iskoristiti predizborno vrijeme i progurati ideju da se šume kao i autoceste daju u koncesiju privatnim tvrtkama. Za njega je to nezamislivo jer samo HŠ može na 'najbolji način upravljati domaćim šumskim bogatstvom'.

'Prodali smo banke i Inu, naše obiteljsko srebro i zlato. Ako to napravimo sa šumama to će biti katastrofa i tad s pravom možemo ponijeti naziv banana republike!' poručio je Vuletić, i sam, izgleda, u predizbornom zanosu, te najavio da, ako samo jedan prst netko stavi na HŠ, naići će na otpor šumarske struke, ljubitelja prirode i svih građana.