SLOVENSKI MEDIJI

Agoniju oko prodaje Mercatora treba završiti

15.11.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Jednoglasna odluka Mercatorova nadzornog odbora, koji je u ponedjeljak odredio tri tjedna za pregovore Mercatorove uprave s Agrokorom kao potencijalnim kupcem i konzorcijem slovenskih banaka, vlasnicima natpolovičnog paketa dionica, još ne znači da će do potpisa kupoprodajnog ugovora i njegove realizacije i doći nego da se "dug proces" nastavlja, navode u utorak slovenski mediji.

Nadzorni odbor Mercatora u ponedjeljak je upravi dao jednoglasnu potporu za nastavak pregovora u sljedeća tri tjedna kako bi se nadzorni odbor o tome informirao na sastanku u petak 2. prosinca, dva dana prije parlamentarnih izbora. Osim kratkog priopćenja za javnost u ponedjeljak nije bilo detalja o sastanku nadzornog odbora s Mercatorovom upravom, no mediji danas iznose neke pojedinosti, komentare i izjave.

Direktor Mercatora Žiga Debeljak izjavio je da nije istina kako on i uprava žele zakočiti pregovore uvjetovanjem dubinskog pregleda sklapanjem posebnih sporazuma s kupcima i prodavačima dionica, prenijeli su mediji. Također prenose Debeljakovu izjavu da uprava nikako ne oteže s procesom prodaje, nego naprotiv želi da taj proces što brže bude okončan jer sadašnje neizvjesno stanje djeluje na poslovne partnere i može izazvati poslovnu štetu Mercatoru pa tu "agoniju" treba završiti.

Ljubljanski Dnevnik navodi da Mercatorova uprava sporazumima s Agrokorom i bankama želi dobiti jamstva da njegova financijska stabilnost nakon moguće transakcije neće biti ugrožena, da se u određenom razdoblju ne smanjuje broj zaposlenih ni njihova prava iz sadašnjih kolektivnih ugovora, da sjedište Mercatora kao ovisne tvrtke ostane u Sloveniji te da se zadrži odnos prema slovenskim dobavljačima Mercatora

Mercatorova uprava osim toga želi da se u ugovoru prije otvaranja dubinskog pregleda odredi i odšteta za Mercator ako bi do potpisa kupoprodajnog ugovora došlo, a on se ne bi mogao realizirati, bilo zbog ocjene regulatornih ustanova u državama jugoistočne Europe da spajanje s Agrokorom ne bi bilo u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, bilo zbog izostanka financijske potpore konzorcija koji Agrokor prati u planiranoj operaciji.

Uz to, Mercatora uprava, po navodima "Dnevnika", traži jamstva da Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna financijska korporacija (IFC) koje bi u poslu nastupile u konzorciju s Konzumom, više godina ostanu vlasnici najmanje 25 posto Mercatorovih dionica. Mogućnost da se u proces prodaje uključe i regulatori tržišnog natjecanja cijeli bi proces odužio za barem pola godine, a u tom bi vremenu, kako se ističe, Mercator stagnirao jer bi njegovi poslovni partneri bili u iščekivanju novog vlasnika. List dodaje da bi u takvom slučaju ili u slučaju da regulatori donesu negativnu odluku po ocjenama Mercatorove uprave taj rizik morao preuzeti kupac, pri čemu bi se Agrokor obvezao na isplatu penala ako posao ne bi mogao biti realiziran.

Slovenski mediji navode da je, sudeći po izjavama, veći interes banaka da do posla dođe pa je zato odluka nadzornog odbora da se s pregovorima nastavi pozitivan korak. S druge strane, navode mediji, još uvijek glede moguće prodaje Agrokoru postoji suzdržanost kod političara koji su zastupnici tzv. nacionalnog interesa u gospodarstvu i državnog vlasništva u vodećim poduzećima i bankama, iako manje nego kod ranijih pokušaja prodaje Mercatora.

Ljubljansko Delo u komentaru navodi da bi u normalnim situacijama bilo uobičajeno da jamstva od Agrokora uprava Mercatora dobije od konzultanta u procesu, londonske ING banke koja je prikupljala neobvezujuće ponude, ali da Debeljakova uprava u nju nije imala povjerenja nego traži "sigurnosne mehanizme" u posebnim sporazumima s kupcem i bankama. Mercatorova uprava pri tome se poziva na svoje poslovne zasluge jer je investitorima prijašnjih godina isplaćivala znatne dividende, piše Delo.

U ranijim su pokušajima prodaje paketa Mercatorovih dionica u prvi plan isticani interesi Mercatorovih dobavljača u Sloveniji, odnosno potreba da oni zadrže svoj udjel na Mercatorovim policama, a sada je jedan dio dobavljača Agrokorovom ponudom i uvjetima koje je dao "smekšan", no ne i svi, a to su oni koji nisu ušli u restrukturiranje pa se preuzimanju od strane Agrokora protive jer ne vjeruju u svoju konkurentnost, navodi u komentaru vodeći slovenski dnevni list.