TRAŽI SE KUPAC

Zaba Ježiću uzela Novi list

11.11.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Robert Ježić, odnosno njegov Dioki, više nije većinski vlasnik riječkog Novog lista, već je to Zagrebačka banka, jer je aktivirala svoje založno pravo koje je imala kao Diokijev vjerovnik

Zabu očito ne zanima izdavački biznis, već želi vratiti novac koji joj je Dioki dužan, pa je novine odlučila prodati. Prodaja će se obaviti preko tvrtke Interkapital vrijednosni papiri, koja je prodaju objavila oglasom. Iz tog se oglasa može zaključiti kako je prodaja Novog lista posljedica izvansudskog namirenja zalogom osigurane tražbine, piše Business.hr

Vlasnička struktura Novog lista, objavljena početkom godine u Narodnim novinama, pokazuje da upravo Dioki drži 80,319 posto dionica tih novina (Dioki 30,317 posto te Riječki list, koji je u gotovo stopostotnom vlasništvu Diokija, još 50,002 posto).

Iako se cijena koja se namjerava postići još uvijek ne spominje, prije nekoliko mjeseci je objavljeno da Zaba od Diokija potražuje oko 30 milijuna kuna. Ježić je Novi list kupio u ljeto 2008. godine, a spekuliralo se da ga je platio 28 milijuna kuna.

Problem je što su riječke novine u to vrijeme bile profitabilne, što sad nije slučaj. Novine odnedavno imaju i novog direktora, Gordana Kneževića, koji je zaposlenicima smanjio plaću za narednih šest mjeseci, pravdajući taj potez pokušajem da tvrtku izvuče iz gubitaka. Knežević je za Business.hr rekao da nema informacija o prodaji novina.

O teškoj situaciji u Diokiju svjedoči i konsolidirano financijsko izvješće Dioki grupe za prvih devet mjeseci ove godine, u kojem je iskazan gubitak od 226,69 milijuna kuna. Lani je gubitak u istom razdoblju iznosio 142,42 milijuna kuna. Ukupan prihod u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je tek 1,13 milijardi kuna, što je 23 posto manje nego lani.