PRIVATIZACIJA KONSTRUKTORA

Počelo suđenje Žderiću i Mladineu

11.11.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Godinu dana nakon podizanja optužnice i 15 godina nakon sumnjive privatizacije, počelo je suđenje čelnom čovjeku Konstruktora Željku Žedriću, koji se tereti da je financijskim malverzacijama oštetio Hrvatski fond za privatizaciju za dva milijuna kuna. Na optuženičkoj klupi su se, osim Žderića, našli i bivši šef porezne uprave Ivica Mladineo te još dva člana upravnog odbora, Berislav Basić i Josip Kuzmanić

Prema optužnici, inkriminirana četvorka nije dovršila započetu pretvorbu trgovačkog društva Konstruktor, već je osnovala društvo Konstruktor na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu društvenog poduzeća Konstruktor. Tereti ih se da su na taj način tom društvu neosnovano pribavili korist od najmanje 2,1 milijun kuna, oštetivši Hrvatski fond za privatizaciju.

Sva četiri optuženika na početku suđenja rekla su da se ne osjećaju krivima i najavili iznošenje obrane na kraju dokaznog postupka.

Državno odvjetništvo baziralo je optužnicu na nalazima državne revizije i svjedočenju nekadašnjeg direktora mehanizacije Bože Biuka, koji je u jučerašnjem svjedočenju potvrdio iskaz iz istrage. Biuk je prijavio osumnjičene zato što je zbog njihovih malverzacija ostao bez dionica koje je uredno otplatio Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Pretvorba i privatizacija Konstruktora godinama se spominje kao klasičan primjer preuzimanja tvrtke vlastitim novcem. Podsjetimo, državna revizija je koncem 2003. dovršila reviziju kojom je utvrđeno da je Konstruktor privatiziran tako što je na novoosnovanu tvrtku Konstruktor inženjering prebačena sva imovina 'stvarnog' Konstruktora.

Potom je ta imovina prodana po sniženoj cijeni društvenom poduzeću Projektni biro Konstruktor Split, koji je u končanici privatiziran po cijeni od milijun i pol njemačkih maraka (oko šest milijuna kuna). Sliku savršene pretvorbe upotpunjuje i podataka da je Projektni biro kao kupac Konstruktor inženjeringa koristio kredit tog istog Konstruktor inženjeringa u punom iznosu kupoprodaje.