INTERVJU: DARKO ŠKET

Još se 'češljaju' knjige nakon bračnog para Pevec

11.11.2011 u 09:03

Bionic
Reading

Pevec izlazi iz stečaja i 2012. godine kreće iz početka, a u novoj vlasničkoj strukturi više nema njegovih osnivača Zdravka i Višnje Pevec, koji se brane sa slobode od optužbe da su malverzacijama oštetili državu za 14 milijuna kuna. Stečajni upravitelj Darko Šket u razgovoru za tportal kaže da su nepravilnosti bračnog para Pevec već utvrđene, ali da još traje knjigovodstveno vještačenje. Pevec u stečaju dobro posluje, zapošljava 900 radnika i do kraja godine imat će više od 600 milijuna kuna prihoda. Prihvate li svi vjerovnici stečajni plan, novi Pevec imat će 725 dioničara, od kojih je najveći država

Tko će biti najveći dioničari novog Peveca prihvati li se u prosincu stečajni plan?

Država koja potražuje 180 milijuna kuna ima najveći udio od 21,56 posto, a slijede Hypo banka, Samoborka, Zagrebačka banka i drugi. U vlasničkoj strukturi 13 najvećih dioničara imat će vlasnički udjel od 48,13 posto dionica, dok će ostali dioničari imati 51,87 posto u Pevecu d.d.

Hoće li Zdravko i Višnja Pevec ili njihovi sinovi imati ikakav vlasnički udio?

Ne, jer nisu vjerovnici.

No obitelj je osnovala tvrtku 'Pevec Danijel i Davorin', imaju li oni kakvih zahtjeva za promjenom imena Peveca ili možda poduzeće na čijem ste čelu zbog toga razmišlja o promjeni imena?

Oko navedenog nisam imao upita s njihove strane. Ime je zaštićeno u Zavodu za intelektualno vlasništvo i vlasništvo je Peveca u stečaju.

Jesu li radnici uspjeli naplatiti svoja potraživanja?

Da, radnicima su preko Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca isplaćene tri minimalne plaće i 50 posto otpremnine. Ostatak plaća i otpremnina radnici bi trebali dobiti u četiri tromjesečne rate u narednih godinu dana.

Koliko je zaposlenih u Pevecu?

U ovom trenutku u oba društva (Pevec d.o.o. u stečaju i Pevec Zagreb d.o.o. u stečaju) zaposleno je 900 radnika, s prosječnom neto plaćom od 3.653 kune. Prije otvaranja stečaja bilo ih je nešto više od 1.000.

Koliko Pevecovih centara ponovo radi, a koje niste ponovo uspjeli otvoriti? Kakvi su vam poslovni rezultati?

Od ožujka prošle godine, dva mjeseca nakon pokretanja stečajnog postupka, sukcesivno smo počeli otvarati sve trgovačke centre. Trenutno je otvoreno 12 centara: Jankomir, Žitnjak, Bjelovar, Kutina, Koprivnica, Zadar, Pula, Rijeka, Varaždin, Osijek, Split i posljednji otvoreni Slavonski Brod. Ne rade jedino centar u Vrbovcu, koji je bio u zakupu, i jedna manja trgovina u Zadru. U 10 mjeseci ove godine ostvaren je prihod od 500 milijuna, a dobit nakon plaćenih troškova stečajnog postupka iznosi 12 milijuna kuna. Do kraja godine očekujemo prihod veći od 600 milijuna kuna.

Tko je najbolje prošao prema stečajnom planu Peveca koji bi trebao biti usvojen u prosincu? S kim je od vjerovnika bilo najteže pregovarati, mediji su spominjali vaše probleme s bankarima, jesu li oni najtvrđi u svojim zahtjevima?

Nijedan od vjerovnika, neovisno o razvrstavanju u skupine, stečajnim planom ne smije biti stavljen u teži položaj od onoga u kojem bi bio da stečajnog plana nema, odnosno da se provodi likvidacijski stečaj.  Ovih dana svim vjerovnicima bit će uručen sažetak stečajnog plana. Ukoliko se svi izjasne pozitivno na svojim skupštinama koje će se održati od 5. do 8. prosinca, a iskreno mislim da nema razloga za odbijanje prijedloga, novo društvo profunkcioniralo bi početkom iduće godine, imalo bi 725 dioničara i dobre temelje za nastavak daljnjeg poslovanja. To bi značilo da se u Hrvatskoj stečaj, uz dobru volju svih sudionika, može zaključiti za manje od dvije godine. U interesu je to svih vjerovnika, pa i banaka, koje će svoja potraživanja namiriti preuzimanjem nekretnina, uz uvjet da centre daju u dugoročni zakup novom društvu.

Jesu li otkrivene sve nepravilnosti bračnog para Pevec? Hoće li biti novih postupaka?

Nepravilnosti su utvrđene i u postupku jeknjigovodstveno vještačenje, a Pevec u stečaju podnio je odštetni zahtjev prema svima koji su oštetili tvrtku Pevec, među kojima su i Zdravko i Višnja Pevec.

Bivša gradonačelnica Bjelovara kazneno je prijavljena zbog sumnje da je pogodovala tvrtki Pevec. Budući da znate sve tajne tog poduzeća, je li riječ o pogodovanju ili potpori vlasti tada uspješnoj tvrtki?

O tom slučaju nemam dovoljno informacija, a i sporno zemljište je imovina Pevec Proizvodnje u stečaju, pa nažalost ne mogu komentirati prijavu.

U Hrvatskoj velik broj tvrtki radi s blokiranim računima i izbjegava stečaj. Može li ih Pevecovo iskustvo natjerati na drugačije postupanje? Što je ključno za uspješan stečaj s preustrojem?

Otvaranje stečajnog postupka ne znači automatski i prestanak poslovanja društva. Sve ovisi o stečajnom sucu, vjerovnicima i upravitelju. Zakon je tu jasan, tri su razloga zbog kojih uprava mora podnijeti zahtjev za pokretanje stečaja: neprekidna blokada računa više od 60 dana, prezaduženost i prijeteća nesposobnost za nelikvidnost. Mišljenja sam da vjerovnici, uključujući i državu, ne vode uvijek dosljedno brigu o naplati svojih potraživanja. Za stečaj je najvažnije da se pokrene na vrijeme i da se u njega uključe svi koji mogu pomoći. Primjerice, u naš stečajni plan uključeni su, uz potporu vjerovnika, profesori s Pravnog fakulteta i revizorska kuća koja je zajedeno s nama radila na ekonomskom dijelu.

Ovaj stečaj po mnogočemu mu je poseban, a zbog velikog broja vjerovnika i velikih tražbina najveći je u Hrvatskoj, no trebao bi biti zaključen u dvije godine. Drago mi je da rezultati govore da je ponovo pokretanje poslovanja bila ispravna odluka. Ovaj lanac ima brend i svoje mjesto na tržištu, a činjenica da iz dana u dan raste interes novih dobavljača za ulazak u prvi hrvatski trgovački neprehrambeni lanac nama je dodatni poticaj da budemo još uspješniji i bolji.