UPOZORENJE ZA HRVATSKU

Ulazak u EU uništio slovenske građevinare

05.11.2011 u 19:35

Bionic
Reading

Nakon ulaska Hrvatske u EU, sudeći prema iskustvima susjedne Slovenije, građevinska industrija mogla bi nastaviti padati te se ne očekuje oporavak. Slovenija, kako se čulo na Mineral forumu u Zagrebu, u 2011. bilježi pad građevinskih radova od 29 posto i u EU od nje su gore samo Španjolska s padom od 32 posto i Grčka s 34 posto pada, piše Večernji list

Peter Kosi, direktor najstarijeg slovenskog građevinskog poduzeća Granit iz Slovenske Bistrice koje proizvodi građevni materijal i bavi se graditeljstvom, podsjeća kako su u posljednje tri godine propala gotovo sva najveća i nekoć reprezentativna građevna poduzeća – SCT, Vegrad, GPG, CPM, Gradis Celje, Konstruktor Maribor, Stavbar, MTB itd.

U Sloveniji su znatan udio na tržištu preuzele strane građevinske kompanije kao što su Strabag, Porr i Alpine Bau. Država se nije, poručuje Kosi, u pristupnim pregovorima izborila za povoljnije pozicije u prvim godinama članstva. Otvorene granice omogućile su dolazak na tržište stranih građevinskih tvrtki s vlastitim radnicima i građevinskim materijalima. Konkuriraju dampinškim cijenama, a gubitke pokrivaju domaćim projektima.

Osim toga, strane banke u Sloveniji podupiru izvozne potrebe 'svojih' građevinskih kompanija bankovnim jamstvima i povoljnijim kreditima. Zbog svih tih razloga strana konkurencija ruši slovenska poduzeća koja propadaju i koja su zbog poštovanja europskog zakonodavstva bez zaštite.