NAGRADA U LONDONU

Ledov sladoled najinovativniji u svijetu

04.11.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Proizvođač sladoleda i smrznute hrane Ledo, iz sastava koncerna Agrokor, planira u ovoj godini ostvariti prihode iznad 1,1 milijarde kuna te dobit veću od prošlogodišnje dobiti od 101,7 milijuna kuna, kazao je predsjednik Uprave tvrtke Tomislav Kitonić na današnjem susretu s novinarima

Ističe kako je ova godina za tvrtku bila odlična, bilježi se rast prihoda i dobiti te rast tržišnih udjela i u Hrvatskoj i u zemljama regije.

I za 2012. predviđa rast prihoda napominjući kako ne očekuju rast temeljen na popravljanju gospodarske situacije već se nadaju još jednoj dobroj turističkoj sezoni te nekim novim tržištima (Norveška), odnosno prodaji izvan Adria regije.

Predstavnici Leda danas su izvijestili kako su Ledovi sladoledi osvojili obje nagrade na Konferenciji udruženja proizvođača sladoleda u Londonu pa je tako King Truflles proglašen najboljim sladoledom, dok je Ledova Torta na štapiću najinovativniji sladoled na svijetu.

Konferencija Udruženja proizvođača sladoleda (International Ice Cream Consortium - IICC) održana je u Londonu od 23. do 26. listopada, a Ledovi sladoledi osvojili su nagradu u konkurenciji više od 50 kandidiranih sladoleda iz svijeta.

Proizvodnja oba sladoleda osmišljena je vlastitim tehnološkim inovacijama, a posebnost je da takve sladolede ne proizvodi nitko u svijetu

Ono po čemu su ove nagrade vrijedne za Ledo, a time i Hrvatsku, je činjenica da u dosadašnjoj praksi ni jedan od svjetski poznatih proizvođača sladoleda, članova Udruženja, nije osvojio obje nagrade istovremeno, kao i činjenica da su obje nagrade osvojene s maksimalnim brojem glasova, rečeno je.

IICC je osnovan 1986. s idejom da članovi razmjenjuju iskustva tehnologiji proizvodnje i logistici, a Ledo je član od 2001. Svjetski proizvođači sladoleda, Unilever i Nestle, nisu članovi IICC-a

Predstavnici Leda iznijeli su i podatke o potrošnji sladoleda napominjući kako je ona globalno u porastu. Tako primjerice prosjek zemalja EU iznosi 5,8 litara po stanovniku godišnje, u Hrvatskoj je potrošnja 5,5 litara po glavi stanovnika, u Norveškoj i Danskoj 12 litara, a u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu 20 litara.

Zanimljivo je i kako se oko 50 posto potrošnje sladoleda u svijetu odnosi na samo dvije arome, vaniliju i čokoladu