ŽESTOKO LOBIRANJE

U prodaju Mercatora uključili se slovenski obavještajci

04.11.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Slovenski mediji izvještavaju o uplitanju slovenske obavještajne agencije u postupak prodaje Mercatora te o sve aktivnijem lobiranju pojedinih političara protiv prodaje slovenskog trgovačkog lanca Agrokoru

Prema saznanjima slovenskih Financa, u proces prodaje Mercatora uključila se i slovenska obavještajna služba Sova. Predstavnici nekoliko većih dioničara Mercatora zajedno s vršiteljem dužnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Damjanom Matičičem navodno su održali tajni sastanak sa šefom Sove Sebastijanom Selanom

Iz slovenske obavještajne agencije nisu potvrdili, ali ni demantirali taj sastanak, a Finance navode da to nije prvi put da se Sova upliće u prodaju Mercatora. I 2009, kada je slovenski tajkun Boško Šrot krenuo u pregovore s Ivicom Todorićem o ulasku u Mercator, Sova je izvijestila slovensku vladu o tijeku pregovora.

Iz više izvora Finance doznaju da se i slovenski ministar financija Franc Križanič aktivno uključio u lobiranje protiv Todorića. Navodno je šefovima dviju banaka, NLB i NKBM, poručio da će država podići svoje depozite ukoliko prodaju svoje udjele Agrokoru.

Očekuje se i odluka slovenske vlade protiv sudjelovanja EBRD-a u Agrokorovom konzorciju. Kao dioničar EBRD-a Slovenija planira uložiti veto u slučaju da se ta banka priključi Agrokorovim financijerima.

U isto vrijeme Agrokorovi lobisti pokušavaju oslabiti protivničke akcije. Dnevnik izvještava da je Agrokor potrošio nekoliko milijuna eura za savjetovanje i lobiranje pri kupnji Mercatora jer je svjestan da to bez blagoslova politike neće moći učiniti.

Financijski savjetnik Agrokora Dean Čendak i Agrokorov pravni zastupnik u Sloveniji Aleš Rojs tako su posjetili ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, jednog od dioničara Mercatora, da bi mu predstavili tijek prodajnog postupka i zatražili podršku.

Jedan od Agrokorovih pomagača navodno je i Drago Isajlović, bivši savjetnik ministra financija Franca Križaniča, koji to opovrgava. Kontakte s Agrokorom opovrgnuli su i predsjednici većih političkih stranaka, izuzev Jankovića.

U međuvremenu, bivši premijer Borut Pahor izrazio je zabrinutost što se tiče prodaje Mercatora jer je za njega vezan velik dio slovenske prerađivačke industrije. Nije posve uvjeren da je hrvatski Agrokor investitor koji želi biti strateški i da će na policama držati slovenske proizvode.

Čelnik SDS-a Janez Janša iznio je načelno stajalište stranke da se udjeli u državnim tvrtkama trebaju prodati najboljem ponuđaču, no pritom valja poštovati načela tržišnog natjecanja. Karl Erjavec i njegova stranka DeSUS podupiru prodaju Mercatora jer je povezana sa spašavanjem Pivovarne Laško i banaka.