NEZNATAN OPORAVAK

Potrošnja u rujnu porasla samo jedan posto

03.11.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Trgovina na malo bilježi godišnje stope rasta, no te su stope mlitave pa ne možemo govoriti o oporavku maloprodaje, ističu analitičari RBA

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, trgovina na malo je u rujnu realno porasla 1 posto godišnje, odnosno 4 posto nominalno, pišu u četvrtak analitičari RBA, koji su očekivali veći rast potrošnje zbog visokog godišnjeg rasta broja turističkih dolazaka i noćenja u rujnu, rasta zapošljavanja na sezonskim poslovima u odnosu na rujan prošle godine te niske prošlogodišnje baze.

Realan rast prometa trgovine na malo u rujnu analitičari prvenstveno pripisuju produljenju turističke sezone

Rujanski je porast na godišnjoj razini za po jedan postotni bod manji od onog ostvarenog u kolovozu, u kojem je promet od trgovine na malo nominalno bio veći za 5 posto, a realno za 2 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. U srpnju je pak promet od trgovine na malo na godišnjoj razini nominalno ojačao za 3,5 posto, a realno za 0,9 posto.

Analitičari RBA ističu da je ponašanje potrošača prije svega određeno kretanjima na tržištu rada i očekivanjima budućih kretanja. U tom kontekstu treba spomenuti i neizvjesnost oko učinaka vanjskih faktora, čije se pogoršanje već osjeća, što svakako može utjecati na optimizam potrošača i sklonost potrošnji.

Do kraja godine stoga očekuju dalje blage godišnje stope rasta maloprodaje, no bez pravog oporavka. Za cijelu godinu RBA predviđa vrlo blagi rast maloprodaje, tek nešto iznad 1 posto, a u 2012. godini stopa rasta mogla bi biti tek malo viša.