ANTIKORUPCIJSKE MJERE

HŽ i Plinacro najbolji u borbi protiv korupcije

03.11.2011 u 12:19

Bionic
Reading

HŽ holding i Plinacro najbolje provode Vladine antikorupcijske mjere u konkurenciji 85 tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, dok su najslabije na tom području gubitaške tvrtke Imota i IPK Osijek, pokazuje izvješće Ministarstva pravosuđa o provedbi antikorupcijskog programa za trgovačka društva prezentirano na konferenciji 'Odgovornost, integritet i transparentnost u poslovanju' u organizaciji Ministarstva pravosuđa, veleposlanstva Švedske i Danske u Zagrebu i Hrvatske udruge poslodavaca

Periodička izvješća Ministarstva pravosuđa pokazuju uspješnost trgovačka društva u provođenju Vladinih antikorupcijskih mjera. 'Glavni ciljevi antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu su jačanje integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu, stvaranje preduvjeta za sprečavanje korupcije na svim razinama te afirmacija pristupa nulte tolerancije na korupciju', naglasio je Davor Dubravica, načelnik Sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa.

U trećem po redu izvješću HŽ Holding je ostvario maksimalan broj bodova među 85 trgovačkih društava, što znači da je ta državna tvrtka provela sve mjera i aktivnosti iz antikorupcijskog programa. Na drugom mjestu je Plinacro, a među najuspješnijima su i Hoteli Makarska, HBOR, Odašiljači i veze, Hoteli Plat, HŽ Cargo, hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Najlošije u provedbi antikorupcijskih mjera su tvrtke Imota i IPK Osijek, koje uopće nisu dostavile popunjene upitnike o provedbi antikorupcijskog programa, a među najslabije rangiranima nalaze se i tvrtke Dalmacijavino, Agencija Alan, Vinka, Regionalne tržnice itd.

Najviše prijava koruptivnih radnji, 32, bilo je u HEP-u, a slijede Hrvatske šume (19), Croatia osiguranje (18), Uljanik (13) i Jadrolinija (10).

Izvještaj o provedbi antikorupcijskog programa sadrži i objedinjene podatke o prihodima, rashodima i broju zaposlenih u društvima u većinskom državnom vlasništvu. Prema tim podacima, tijekom 2010. godine 85 trgovačkih društava koja raspolažu aktivom od 271,76 milijardi kuna ostvarila su ukupne prihode od 49,86 milijardi kuna i rashode od 49,71 milijarde kuna. Sredinom listopada u tim društvima bilo je zaposleno 88.669 djelatnika

Detaljniji podaci o izvješću dostupni su na web stranici www.antikorupcija.hr