NEGIRAJU KARTEL OPERATERA

HT: Nije bilo dogovora s operaterima

Bionic
Reading

Agencija za tržišno natjecanje prije nešto više od mjesec dana započela je istragu protiv Hrvatskog Telekoma, Vipneta i Tele2 zbog sumnje da su se udružili u kartel, piše Poslovni dnevnik. Čelnica AZTN-a Olgica Spevec, prema dostupnim informacijama, sumnja da su se tri mobilna operatera 1. listopada 2009. dogovorila i istodobno poskupjela do četiri puta svoje usluge promijenivši obračunsku jedinicu sa 15 na 60 sekundi za prvu minutu razgovora

Sporno je povećanje cijena iz listopada 2009. godine, kada su poskupjele mobilne usluge promjenom obračunskih jedinica. 'Agencija je pokrenula postupak zbog sumnje u kartelsko udruživanje HT-a, Vipneta i Tele2, ali budući da je istraga u tijeku, ne možemo je komentirati', izjavila je Snježana Vujisić Sardelić, savjetnica za komunikacije AZTN-a.

Istraga protiv HT-a, Vipneta i Tele2 zbog sumnje u kartelsko udruživanje najveći je takav slučaj u Hrvatskoj dosad. Procjenjuje se da bi u slučaju krivnje kazna operaterima mogla dosegnuti čak milijardu kuna, odnosno prema Zakonu o tržišnom natjecanju do maksimalnih 10 posto prihoda u mobilnom segmentu operatera. Za HT to znači potencijalnu kaznu do 450 milijuna kuna, za Vipnet 400 milijuna, a za Tele2 do 100 milijuna kuna.

HT je, inače, prvi otvoreno upozorio na AZTN-ovu istragu objavivši dio podataka u segmentu upravljanja rizicima u svom izvješću za prvih devet mjeseci ove godine. HT je tada naveo da ga je AZTN o tome obavijestio 21. rujna. No u HT-u odlučno odbacuju mogućnost bilo kakvog dogovaranja. 'Nije bilo nikakvog dogovora, već je promjena obračunske jedinice bila samostalna poslovna odluka HT-a. Kao i uvijek, surađujemo s drugim operaterima u okvirima zakona', kažu u HT-u. I u Vipnetu kategorički odbacuju svaku pomisao na kartel. 'Ni u kojem slučaju nismo razgovarali, a kamoli dogovarali cijene na tržištu s ostalim operaterima', ističu u Vipnetu. Pojašnjavaju da se zbog uvođenja kriznog nameta od 6 posto očekivala korekcija cijena, kako kažu, na najprikladniji način u tom trenutku.

'Sumnjati na mobilne operatere kao kartel jednako je kao sumnjati na kartel trgovaca robom široke potrošnje samo zato što su zbog promjene PDV-a istodobno korigirali cijene', kažu u Vipnetu. Tele2 zasad nije komentirao optužbe antimonopolske agencije o kartelskom udruživanju na štetu korisnika.