NEMA ODUSTAJANJA

Sindikati se ozbiljno pripremaju za štrajk

02.04.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Sindikati javnih službi najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da se intenzivno dogovaraju o datumu velikog štrajka

'Nećemo odustati od štrajka, preduboko smo ušli u to', rekla je Spomenka Abveršek dodajući da će štrajk biti opsežan i da će uključiti brojne djelatnosti. Naglasila je da Vlada nije imala petlje da otkaže kolektivni ugovor, već ga je samo dotaknula zakonom o osnovici za plaću.

Predstavnici sindikata javnih službi pobliže su informirali o jučerašnjem sastanku s Vladom na kojem je bilo riječi o menadžerskim plaćama. Prema riječima Vilima Ribića, premijer Ivo Sanader je predložio da se bonusi koji se menadžerima isplaćuju u dionicama oporezuju po istoj stopi kao i bonusi koje dobivaju u novcu (45 posto). Ministar financija Ivan Šuker rekao je da to ne bi bilo jednostavno jer bi se time ušlo u moguću poreznu reformu.

Sindikati podržavaju premijerov prijedlog, a usto traže da se uvede i kazneni porez od 90 posto na sve plaće menadžera u državnim tvrtkama čija su primanja veća od premijerovih. 'Primjer za to može se naći u jednoj komunističkoj zemlji kao što je SAD', našalio se Ribić.

Sindikati su najavili i današnji sastanak s predstavnicima MMF-a. Prema njihovom mišljenju, MMF nije tolika opasnost za zaposlene i Hrvatsku, već je on je prava opasnost za Vladu. Ako predstavnici MMF-a budu radili analizu proračuna, izaći će na vidjelo da je to politički proračun kojim se kupuje biračko tijelo kroz subvencije, potpore i sl., tvrde predstavnici sindikata.

Početkom idućeg tjedna sindikati javnih službi trebali bi izaći s konkretnim planom svog budućeg djelovanja u idućih nekoliko mjeseci.