KAMPANJA BEZ FINANCIJSKIH BRIGA

HDZ-ovci će jamčiti bankama vlastitom imovinom

31.10.2011 u 21:17

Bionic
Reading

Odlukom Županijskog suda o blokadi imovine, kreditni rejting HDZ-a pogoršan je do te mjere da je predsjednica stranke Jadranka Kosor primorana tražiti od članova stranke da osobnom imovinom jamče za dobivanje kredita potrebnog za financiranje predizborne kampanje

Iako su nas još donedavno bankarski stručnjaci uvjeravali da HDZ neće imati problema s realizacijom bankarskog kredita za financiranje predizborne kampanje, današnja izjava Jadranke Kosor pokazuje da to baš i nije tako. Ističući da je podizanje kredita u ovom trenutku iznimno teško i komplicirano, Kosor je poručila da će bankama ponuditi i osobne mjenice kao jamstvo za kredit.

Osobna mjenica vrijednosni je papir koji izdaje fizička osoba kao jamstvo za neku financijsku obvezu. Drugim riječima, HDZ će tražiti od članova stranke da vlastitom imovinom garantiraju za kredit.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li u inovativni model financiranja biti uključeno samo uže vodstvo stranke ili će se pomoć tražiti od šireg članstva. U svakom slučaju, odluka se mora donijeti brzo jer predizborna kampanja ne može čekati.

Razmišljajući tko bi prvi mogao podmetnuti leđa ili vlastitu blagajnu, i bez posebnog 'roštanja' po imovinskim karticama, na pamet odmah pada potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević, koji u svojoj imovinskoj kartici ima nekretnine vrijedne 20 milijuna kuna, vlasnik je 14 stanova s pripadajućim garažama, poslovnog prostora od 233 kvadrata i neuređenog tavana veličine 120 kvadrata. ne treba nikako zaboraviti niti na ušteđevinu od 300.000 kuna te 20.000 eura, suvlasnik je u Pastor grupi i Sigma stanu, kao i još nekoliko poduzeća. Najbogatiji član Vlade i relativno friški stranački novak bio bi dovoljan mamac bankama za kreditiranje stranačke kampanje i bez ostatka HDZ-a.

Sljedeći na kojega bi predsjednica stranke mogla svrnuti pogled svakako je potpredsjednik Vlade i HDZ-a te ministar zdravstva Darko Milinović, koji je, eto baš nedavno dovršio luksuznu obiteljsku kuću u Gospiću. Iako je na to velebno zdanje, čija se vrijednost prema procjenama vrti na oko 320.00 eura, Milinović prema posljednjim informacijama iz imovinske kartice, spiskao kako svoju, tako i ušteđevinu gospođe supruge od 700.000 kuna, marljivom štednjom Milinovići su uspjeli zašparati 220.000 kuna. Takva svota ipak je respektabilna unatoč tome što je ministar, ako mu je vjerovati, za izgradnju kuće podigao dva kredita 'teška' 70.000 eura i 300.000 kuna.

S obzirom na dio ovdje spomenutih stranačkih kolega, sama Jadranka Kosor ne može se pohvaliti nekim iznimnim bogatstvom, naime, ona pored sve sile broševa o čijoj se vrijednosti zasad još uvijek samo nagađa, ima ionako preveliku moralnu i vrlo teško otplativu hipoteku svojega stana, a osim tih 89 kvadrata plus dodatnih 15 metara kvadratnih garaže, te u imovinskoj kartici navedenu ušteđevinu od oko 200.000 kuna i 25.000 eura, valjda je uspjela štogod i uštedjeti od svoje 21.677 kuna visoke premijerske plaće.

Među ugodno zbrinutim HDZ-ovim prvacima ne treba zaboraviti ni potpredsjednika i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, koji, doduše, u svojoj imovinskoj kartici ne spominje nikakvu ušteđevinu, ali bi s obzirom da se prema procjenama njegova imovina u posljednjih nekoliko godina višestruko uvećala, pored obiteljske kuće veličine 130 kvadrata, u zalog mogao dati i vinograde, voćnjake te oranice u Iloku.

Uvijek vjeran i čvrsto na braniku HDZ-a i posebice trenutnih stranačkih šefova, u ovom slučaju Jadranke Kosor, nalazi se i šef zagrebačkoga HDZ-a i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji zahvaljujući podizanju kredita i prodaji kuće u Bjelovaru u glavnom gradu ima stan veličine 150 kvadrata s pripadajućom garažom. Mladi je HDZ-ov lavi(ić) i većinski vlasnik firme Beming d.o.o. iz Bjelovara, od koje je u 2010.dobio 60.000 kuna dividende, a sve navedeno uz 55.000 kuna i 29.000 eura ušteđevine u banci plus dodatnih 25.000 eura ušteđevine gospođe Jandroković, čini ga kvalitetnim kandidatom za mjenice.

Među kreditno sposobnima su i Božidar Kalmeta, koji je u svojoj imovinskoj kartici naveo dvije kuće i stan u Zadru, te zemljište u Crnom, a ostale pokretnine vrijedne su oko 400.000 kuna. Zatim, tu je i Marina Matulović Dropulić, poznata i kao bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koja osim stana od 130 kvadrata i raznih pokretnina u vrijednosti 200.000 kuna, u imovinskoj kartici spominje i 200 dionica Kraša te 1.497 dionica IGH.

S obzirom na tematiku nikako se ne smije zaboraviti na još jednog bivšeg ministra, i to financija, nadaleko poznatog po marljivom zaduživanju - Ivana Šukera, premda je on prilikom smjene s te dužnosti imao oko 65.000 eura i 3.500 dolara ušteđevine, ali živi u stanu od 140 kvadrata u obiteljskoj kući u Velikoj Gorici, a njegova supruga posjeduje i vikendicu veličine 65 kvadrata vrijednu oko 200.000 kuna.

S obzirom na sve što posjeduju isprsiti bi se mogli i Vladimir Šeks te predsjednik Sabora Luka Bebić, a ovaj se potonji u relativno sličnu uvjetno rečeno investiciju spremno htio upustiti prije nekoliko dana želeći priteći u pomoć kako materijalno, tako i nematerijalno založivši gotovo vlastitu funkciju, pri skupljanju jamčevine za bivšega premijera i HDZ-ovog bivšeg šefa Ivu Sanadera, koji je upravo sada i jedan od glavnih uzročnika HDZ-ove potrage za kreditima preko mjenica.