INTERVJU: ARNOUD ZAALBERG

Split je zimi prometno izoliran!

31.10.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Nizozemac Arnoud Zaalberg, koji je od 1. kolovoza novi generalni direktor hotela Le Meridien Lav u Splitu, u svojoj bogatoj poslovnoj karijeri je, između ostalog, obnašao dužnost generalnog direktora u hotelima Stanhope u Bruxellesu i u Thon Hotelu Brussels City Center. Do dolaska u Le Meridien Lav bio je generalni direktor hotela Sheraton u Tirani te izvršni direktor najvećeg hotela u Bruxellesu, Sheraton Brussels Hotela

Četiri mjeseca nakon njegovog dolaska u Split i Hrvatsku, porazgovarali smo o njegovim dosadašnjim impresijama, saznanjima i planovima. S obzirom na dosadašnje iskustvo, Arnoud Zaalberg je i vrlo zahvalan sugovornik koji ima iskustva u visokoorganiziranim poslovnim sredinama kakve su Nizozemska i Belgija te zemljama kao što je Albanija, koje su još uvijek duboko u tranziciji i predvorju Europe.

Kako procjenjujete poslovnu klimu u Hrvatskoj nakon dosadašnjih iskustava u Belgiji i Albaniji?

Mada sam tek četiri mjeseca u Hrvatskoj, već imam neke zaključke u tom smislu i odmah mogu odgovorno kazati da Hrvatska po svemu već zadovoljava kriterije Europske unije. U usporedbi s Albanijom, u kojoj je korupcija sveprisutna i direktna, ovdje nisam osjetio korupciju. To ne znači da je nema, ali je vjerojatno puna suptilnija nego u Albaniji. No ovdje sam odmah osjetio da je mnogo birokracije, birokratskih zapreka i nema fleksibilnosti. Osim toga, važeći radni zakon je prepreka boljem razvoju.

Le Meridien Lav - izbor za Miss Hrvatske
Na koji način se to reflektira na sektor turizma?

Turistički biznis je sezonskog karaktera i tu treba biti puno više fleksibilnosti. Mi smo zbog takvog radnog zakona puno oprezniji u zapošljavanju. Znate kako se kaže, što je tvrđi radni zakon, to je teže zapošljavanje. Fleksibilnost bi odmah rezultirala većom zaposlenošću.

Kakvo ste stanje zatekli u Le Meridienu?

Postojeći kadar u hotelu je dobra osnova za poboljšanja. Ono što nama fali i inače fali na hrvatskom tržištu rada su kvalificirani kuhari, dobro obučeni konobari i kućni majstori. To je nešto na čemu se treba poraditi u školstvu, tim više što Hrvatska ima veliki potencijal i ambicije u turizmu. Bez dobrih kadrova to neće biti moguće.

Što možete reći o protekloj turističkoj sezoni?

Ljeto je bilo odlično i unatoč velikoj konkurenciji na tržištu, u ljetnim mjesecima je kolač dovoljno velik za sve. No u posezoni je situacija malo drugačija. Odmah mogu reći da je trenutno najveći problem zbog kojeg je nemoguće produljiti turističku sezonu na splitskom području nepostojanje letova izvan sezone. Nakon 1. studenog Split je prometno izoliran. Mi bilježimo velik broj upita i velik interes za kongrese i skupove u zimskim mjesecima, ali gosti ne mogu doći u Dalmaciju jer nema direktnih letova za aerodrom u Splitu.

Nekoliko velikih hotela u Splitu već dulje vrijeme se zajednički dogovara kako riješiti taj problem s aerodromom u Splitu i s turističkim institucijama u Dalmaciji, ali nismo mnogo odmakli, a vrijeme prolazi. Da bi se nastavili letovi zimi, svi bi trebali dati svoj doprinos. Ne bi samo hoteli profitirali takvom situacijom, već cijeli Split i Dalmacija kao destinacije. To posredno donosi i takse, potrošnju i bolje zapošljavanje izvan sezone. Mada sam kratko tu, jasno mi je da je to problem koji se mora riješiti. Split nije ljetna destinacija, već za cijelu godinu. To bi, naravno, trebalo biti popraćeno i događanjima, kulturnim i sportskim, jedno dolazi za drugim. Dalmacija je interesantna lokacija i za golf i to treba imati u vidu.

Vaš zaključak je nešto o čemu se u Splitu u jesen raspravlja već više godina. Što konkretno treba napraviti?

Prije svega, Splitu treba kvalitetan kongresni centar, objekt koji može zadovoljiti sve potrebe skupova, kongresa i sajmova. Ne treba to biti skupa zgrada i dvorana. Split ima priliku u ovoj široj regiji. Pritom ne mislim na zapadnu Europu, već na bliže okruženje. Split može biti kongresni centar za zemlje bivše Jugoslavije, Balkan i šire. To je prava prilika i perspektiva pa ćemo imati sezonu u trajanju od 12 mjeseci. No da bi se to ostvarilo, treba investirati!

Kakvi su vaši dosadašnji dojmovi o hotelu Le Meridien Lav?

Le Meridien Lav je izvanredan hotel i primjer odlične gradnje. Posebno ističem lokaciju hotela s predivnom marinom i za mene je to novi izazov. Isto tako, privatno me veseli biti u Splitu i Dalmaciji. Perspektive ove regije su odlične, a i općenito sam zapazio izvanrednu čistoću. Nedavno sam posjetio vaš nacionalni park s vodopadima (Krka) i nigdje nisam vidio ni papirić. Uz činjenicu da su ljudi iskreno vrlo srdačni i ljubazni, to je pravi temelj za daljnji razvoj turizma u Dalmaciji.