SVE DALJE OD OPORAVKA

Industrijska proizvodnja u minusu 2,3 posto

28.10.2011 u 14:25

Bionic
Reading

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu porasla za 4 posto u odnosu na kolovoz, dok je u odnosu na rujan prošle godine pala za 2,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku

Time je nastavljen pad industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, iako nešto blaži nego u kolovozu kada je zabilježen oštar pad za 4,4 posto. Kumulativno se u devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi pad industrijske proizvodnje za 1,8 posto

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine najviše je pala proizvodnja energije, za 11,7 posto. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda na godišnjoj je razini smanjena za 4,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 1,6 posto.

Porasla je pak proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 0,8 posto te proizvodnja kapitalnih proizvoda za 8,3 posto.

Statistika i prema djelatnostima pokazuje pad proizvodnje u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 6 posto, u rudarstvu i vađenju za 2,6 posto, a u prerađivačkoj industriji za 1,1 posto.

U okviru prerađivačke industrije i nadalje najveći pad proizvodnje bilježi proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda koja je u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine pala za 50 posto.

Visok pad proizvodnje na godišnjoj razini ima i ostala prerađivačka industrija za 35,2 posto, proizvodnja duhanskih proizvoda za 19,1 posto, rafiniranih naftnih proizvoda za 13,4 posto, te proizvodnja električne opreme za 12,2 posto.

Istodobno pak statistika najveći rast bilježi u proizvodnji strojeva i uređaja, za 37,2 posto. Na godišnjoj je razini porasla proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda i to za 6,4 posto, namještaja za 5,9 posto, pića za 5,7 posto, odjeće za 5,5 posto.

Rast proizvodnje bilježi i najznačajnija djelatnost, proizvodnja prehrambenih proizvoda sa povećanjem za 1,9 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

Po podacima DZS-a, zalihe gotovih proizvoda pri proizvođačima u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle za 1,1 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji rujan, veće za 8,5 posto.

Broj zaposlenih u hrvatskoj industriji nastavlja padati na godišnoj razini, u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine zaposlenih je bilo 3,4 posto manje. Proizvodnost rada u industriji je u prvih devet mjeseci porasla za 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.