PROJEKT EDISON

AD Plastik radi na novom Renaultovom vozilu

28.10.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Renault je nominirao AD Plastik za projekt Edison, kao dobavljača za pozicije eksterijera i interijera za novo vozilo koje Renault razvija zajedno s Daimler Chryslerom, izvijestili su iz solinske tvrtke na Burzi

Početak proizvodnje planiran je za kraj 2013. godine. Novi poslovi rezultirat će porastom količina vozila za koje AD Plastik isporučuje proizvode za kupca Renault-Revoz iz Novog Mesta, sa sadašnjih 170.000 na 230.000 vozila.

Projekt Edison realizirat će se na dvije lokacije, slovenskom Novom Mestu (varijanta Renault i Smart s 4 vrata), te u francuskom Hambachu (varijanta Smart s dvoja vrata).

U razdoblju do 2018. planirana je realizacija u ukupnom iznosu iznad 190 milijuna eura, a značit će povećanje u 2015. za 30 posto u odnosu na današnju proizvodnju za kupca Renault-Revoz.

'Projekt Edison, znači novi iskorak za AD Plastik zbog dugoročnog osiguranja dobre pozicije ove kompanije u regiji kao i proširenje kruga njezinih dosadašnjih kupaca (Daimler Chrysler)', izvijestili su iz kompanije.

Neto dobit skočila zbog isplate dividendi

Inače, danas je AD Plastik, solinska tvrtka koja se bavi proizvodnjom dijelova i pribora za motorna vozila i proizvoda iz plastičnih masa, objavila rezultate za prvih devet mjeseci ove godine. Neto dobit iznosila je 46,4 milijuna kuna, što je rast za čak 154,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci iz financijskog izvješća.

Uprava u bilješkama objašnjava da je rast dobiti u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 28,2 milijuna kuna rezultat realiziranih dividendi tvrtki ZAO PHR u iznosu od 10,8 milijuna kuna i EURO APS-a iz Rumunjske u iznosu od 15,9 milijuna kuna te povećanja profitabilnosti uz financijski učinak od milijun i pol kuna.

Ukupni su prihodi AD Plastika u prvih devet mjeseci iznosili 466,2 milijuna kuna i bili su 9,3 posto veći nego u istom razdoblju lani dok su istodobno ukupni rashodi rasli sporije, za oko dva posto, na 416,4 milijuna kuna.

AD Plastik je danas objavio i konsolidirano izvješće koje, uz matičnu tvrtku, uključuje i tvrtke ZAO PHR i ZAO ADP Luga iz Rusije, AD Plastik d.o.o iz Slovenije i SG Plastik iz Hrvatske.

Po tim podacima, grupa AD Plastik je u prvih devet mjeseci ostvarila konsolidiranu neto dobit od 39,3 milijuna kuna, što je 33,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Rast dobiti ostvaren je uz pad prihoda za 11,4 posto, na 571 milijun kuna, uz istovremeni brži pad ukupnih rashoda, za 13,9 posto, na 527,4 milijuna kuna.

Razlog manjih prihoda i rashoda je preseljenje proizvodnje iz povezanog društva ADP Luga Rusija u pridruženo društvo FADP Rusija, a negativan utjecaj na poslovni rezultat imale su i tečajne fluktuacije u Rusiji, navodi se u bilješkama izvješća.