SJETIO SE RAČANA

Milošević smatra da nam je 2003. bilo gore nego sad

27.10.2011 u 16:06

Bionic
Reading

'Građani su željni uspjeha. Njima je svejedno hoće li se to ostvariti uz pomoć MMF-a ili Svjetske banke. Temeljno pitanje je tko je sposoban izvući zemlju iz krize', smatra Dragan Kovačević, ekonomski strateg HNS-a

Kovačević je bio jedan od sudionika okruglog stola Gdje smo i kuda idemo održanog u sklopu današnje konferencije Dan velikih planova. Uz njega sudjelovali su još Domagoj Milošević iz HDZ-a, SDP-ovac Branko Grčić, Josip Budimir iz HSLS-a dok je Tihana Kraljić branila boje HSS-a.

Milošević i koalicijska mu partnerica Kraljić rezolutno su protiv zvanja MMF-a u pomoć jer smatraju da je ova Vlada pokazala da se može odgovorno nositi s krizom. Na to je još Milošević povukao paralelu sa sad već davnom 2003. i krajem mandata Vlade Ivice Račana kad su deficit proračuna i broj nezaposlenih bili veći nego ove godine.

Na to mu je replicirao Grčić ističući da je deplasirano sa svim sadašnjim problemima pričati o 2003. kad je rast BDP bio 5,4 posto dok smo u 2011. na debeloj nuli.

Što se tiče MMF-a u SDP-u smatraju da ga neće trebati zvati. 'MMF nije bauk i nije spas. On je nužno zlo kad zemlja ne može gospodariti sama sa sobom. Iako MMF ne donosi samo lože stvari, uzmimo samo u obzir da on znači prepolavljanje visokih kamatnih stopa', rekao je Grčić.

HSLS-ov ekonomski guru Josip Budimir na to mu je odgovorio kako MMF nije nužno zlo, već je zlo politika koja će nas dovesti do MMF-a. On je naglasio da su gospodarski programi HDZ-a i Kukuriku koalicije slični jer su puni lijepih želja bez da su spomenuti nužni rezovi.

Liberali najavljuju da bi oni da dođu na vlast proračun srezali za desetak milijardi kuna.

Na pitanje kako komentira ocjenu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da je program Kukuriku koalicije antipoduzetnički, Grčić je odgovorio da to nije istina.

'Dobit koja ostane u tvrtki nećemo oporezivati već samo onu koja se iznosi iz Hrvatske. To nije antipoduzetnički, već stimulativno za ulaganja. Postoji mogućnost da sva dobit ostane u firmama što bi značilo da će država naplatiti nula poreza', rekao je Grčić.

Kovačević se pak zapitao čemu uopće HUP ocjenjuje stranačke gospodarske programe kad i onako u vladi imaju svog čovjeka 'gospodina Đuru'

'50 posto programa HUP trebalo je biti uvršteno u program Vlade. Kažete Popijač više nije HUP, pa što je sada?' upitao je HNS-ov gospodarski strateg dodajući da on smatra da su sve Vladine predložene mjere dobre, ali da ih ima previše. Nova vlast, kaže, treba se usredotočiti na što manji broj projekata i da se oni realiziraju.

Poduzetnika Pavu Zubaka zanimalo je kako stranke namjeravaju riješiti problem preskupe radne snage odnosno previsokih bruto plaća. Milošević mu je odgovorio kako je glavni problem efikasnost i produktivnost, a ne trošak zaposlenih djelatnika.

Grčić je poručio da Kukuriku koalicija namjerava trošak poslovanja umanjiti daljnjim rezanjem parafiskalnih nameta, neke bi čak suspendirali na određeno vrijeme, postupnim smanjivanjem doprinosa, pojeftinjenjem energenata te fiskalnom konsolidacijom, što će smanjiti cijenu kapitala.

Na kraju, svatko od gospodarskih stranačkih prvaka dao je svoje predviđanje za iduću godinu. Kraljić očekuje stopu rasta od jedan do dva posto, Milošević je optimističniji i obećava 2,5 posto, Kovačević kaže da sve ovisi o tome što će im sadašnja vlast ostaviti u ormaru, za Grčić rast od 2,5 posto bit će teško ostvariv dok HSLS-ovac Budimir očekuje značajniji rast BDP od 2013. godine.