PODUZETNIČKI PESIMIZAM

'Nije kritična 2012, nego 2013. godina'

27.10.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Sudeći prema prognozama čelnika velikih hrvatskih tvrtki izraženih na panel raspravi 'Pokretači rasta' održanoj u sklopu konferencije Dan velikih planova, poslovna zajednica s pesimizmom očekuje iduću poslovnu godinu

Najveći pesimizam izrazio je poduzetnik Pavo Zubak ističući da u automobilskoj industriji tek u sljedeće dvije godine tek predstoji čišćenje. 'Industrija koja padne više od 50 posto praktički je propala', napomenuo je Zubak, ističući da velik dio poduzetnika u branši opstaje jedino zbog razumijevanja banaka.

Iznio je podatak da se ove godine u Hrvatskoj očekuje prodaja 42.000 automobila, što je na razini iz 1995. godine. Pritom je naglasio da je tada proračunska potrošnja iznosila oko 35 milijardi kuna. 'U 2012. očekujemo rast prodaje od četiri do pet posto, na 45.000 automobila', rekao je Zubak, ističući da je to tek polovica od minimalnih potreba za obnovu voznog parka. Povratak na razinu iz 1991. godine, kada je prodavano 90.000 novih automobila, očekuje tek 2018. godine. Konstatirajući da se od prodaje vozila ne može živjeti, Zubak je rekao da se njegova kompanija sve više orijentira na različite usluge vezane uz korištenje voznog parka.

Ivan Ergović, čelni čovjek Nexe grupe za svoju kompaniju očekuje u idućoj godini rast od 12 posto, ali isključivo zbog povećanja prodaje na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine. Naglašavajući da je građevinski sektor jedan od najpogođenijih u Hrvatskoj, Ergović je pozvao buduću Vladu da stvori pretpostavke za privlačenje greenfield investicija.

'Bit ćemo zadovoljni ako ostvarimo minimalan rast', izjavio je prvi čovjek Mercatora u Hrvatskoj, Stanislav Brodnjak, izbjegavajući odgovor na pitanje o potencijalnim efektima spajanja Konzuma i Mercatora. 'Mnogo toga ovisit će o događajima nakon izbora', rekao je Brodnjak, izrazivši zabrinutost zbog pada građevinske aktivnosti i osjetnog smanjenja broja zaposlenih.

Naglašavajući da je državna pošta suočena s intenzivnim pritiskom na smanjenje cijena usluga Robert Jukić, predsjednik uprave Hrvatske pošte, u narednoj godini prognozira pad prihoda iz osnovne djelatnosti od tri posto. Zbog uvođenja novih usluga na razini cjelokupnog poslovanja očekuje blagi rast prihoda.

Mladen Fogec, čelni čovjek Siemensa u Hrvatskoj upozorio je na opasnosti koje donosi otvaranje tržišta hrvatske prema Europskoj uniji. 'Nije kritična 2012. već 2013, i to srpanj', rekao je Fogec, izražavajući bojazan da će se mnoge tvrtke naći u velikim problemima. Rješenje vidi u partnerstvu s velikom kompanijama poput Siemensa. 'Nudimo partnerstvo svima koji se mogu uključiti u Siemensov portfolio', rekao je Fogec, navodeći kao pozitivan primjer tvrtke Končar energetski transformatori, koja u suradnji sa Siemensom izvozi 'hrvatsku pamet u cijeli svijet'.

Fogec nije želio iznositi prognoze jer se, prema njegovim riječima, putno toga ovisi o politici, pogotovo na području investicija. 'investicija nema iako se putno toga najavljuje', zaključio je Fogec.