UPOZORENJA PRED IZBORE

Što slovenski biznismeni traže od nove vlade?

25.10.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Uvjeti za djelovanje poduzetnika i gospodarstva u cjelini postali su "očajni" pa je zbog usporavanja gospodarskog rasta i pada narudžbi, s jedne, te slabe kreditne sposobnosti domaćih banaka, s druge strane, potrebno da država osigura milijardu eura sredstava za razvojne projekte kako bi se pokrenuo novi razvoj, ocjena je slovenske Gospodarske komore koju u utorak prenose slovenski mediji.

To, ali i niz drugih očekivanja od politike i nove vlade, koja će se formirati nakon parlamentarnih izbora 4. prosinca, Gospodarska komora iznijela je na tradicionalnom godišnjem sastanku koji je završen u ponedjeljak kasno navečer na Brdu kod Kranja, a na koji su bili pozvani i svi predsjednici političkih stranaka koji sudjeluju na izborima.

Kako prenosi ljubljansko Delo, gospodarstvenici predlažu da u budućoj vladi ključno ministarstvo za gospodarstvo vodi čovjek s iskustvom u upravljanju poduzeća, predlažu također smanjivanje troškova rada i jeftiniju državu, ali i povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV), te izrazitije oporezivanje imovine.

Neki od članova Gospodarske komore nazvali su trenutačno stanje i perspektivu "očajnom" zbog usporavanja godišnje stope rasta na 0,9 posto, brojke od 107.000 nezaposlenih, uz pad aktivnosti u građevinskom sektoru od čak 26 posto. Neki su naveli da je, ako se takvo stanje nastavi, potrebno građanima otvoreno reći da će standard pasti za "15 do 20 posto", navodi vodeći slovenski list.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik navodi riječi predsjednika Gospodarske komore Sama Hribara Miliča da Slovenija ima budućnost samo kao ekonomski uspješna država i da na to upozoravaju političare već tri godine, od početka krize. Zajedno sa sindikatima i poslodavcima političari bi građanima morali obećati da će doći do dogovora o potrebnim promjenama za budućnost, rekao je Milič.

Poslovni list Finance povodom skupa političara i predstavnika Gospodarske komore navodi kako se Slovenija pred izbore treba bojati "političkog populizma".

"Slovenski političari ove jeseni obećavaju državne investicije u mega-projekte, nova radna mjesta i gospodarski rast. Takav populizam je opasan jer može voditi u dodatno zatvaranje pred stranim kapitalom te zadužiti buduće generacije", navodi list.

Slovenski političari ništa ne govore o tome da su novopečeni slovenski bogataši uz pomoć politike nekoć uspješna poduzeća uspjeli toliko zadužiti da su danas na prodaju, dodaju Finance. List navodi negativne primjere slovenske menadžerske privatizacije koja je dovela do njihova slabljenja čime su ta poduzeća postala metom preuzimanja za druge tvrtke iz iste djelatnosti u regiji ubrojivši tu Drogu Kolinska, koju je lani preuzela Atlantic grupa, slučaj Fructala kojega je kupio srpski Nectar te ponudu koncerna Agrokor za kupnju natpolovične većine Mercatora.

List u komentaru ističe da Slovenija danas ne treba političara koji će obećavati velike projekte nego takvoga koji će Slovencima dokazati da je to država koja je "pravedna za sve" te koji će birače uvjeriti da je pošten, da će štednju početi najprije na sebi samom te da Sloveniju neće dati ljudima s kojima je povezan kao nekakav ratni plijen. Također on mora imati hrabrost založiti se za otvorenu utakmicu na tržištu, izvesti promjene u pravosudnom sustavu te znati što je odgovornost, a ne tražiti privilegije za ljude s kojima je umrežen.