STRUČNJACI ZA VINA I PIĆA

Rovinj ugošćuje natjecanje sommeliera za prvaka Hrvatske

20.10.2011 u 20:35

Bionic
Reading

Dvadeset i šest ponajboljih hrvatskih sommeliera natjecat će 24. i 25 listopada u Rovinju za titulu najboljeg hrvatskog sommeliera. Naime, rovinjski dizajn hotel Lone domaćin je petnaestog Prvenstva sommeliera Hrvatske, a tijekom dvodnevnog nacionalnog takmičenja kandidati će rješavati niz pisanih testova te se iskazati u praktičnim disciplinama

'Riječ je o tradiciji koja se već niz godina ogleda ne samo u ovih nekoliko dana natjecanja, već i u formiranju generacija stručnjaka koji se dokazuju svakodnevnim radom. Iako je i pred Hrvatskim sommelier klubom (HSK) i pred hrvatskim sommelierima još dug razvojni put, vjerujem da standardom koji promoviramo možemo stajati rame uz rame s mnogim svjetskim kolegama', istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.

HSK već petnaest godina organizira nacionalna natjecanja, a naslov najboljeg sommeliera lani je osvojio je Klaudio Jurčić iz Rijeke, drugoplasirani je bio Filip Savić iz Pule, dok je treće mjesto zauzela Alena Bročilović iz Ližnjana.

'Interes za sudjelovanje u tečajevima HSK-a, pa tako i u samom natjecanju, iz godine u godinu je sve veći. Vjerujem da znanjem koje prenosimo na naše članove sudjelujemo u razvoju vinske scene u Hrvatskoj', kazao je Sandi Paris, voditelj edukacije pri HSK-u.

Kako je napomenuo, sukladno praksi proteklih godina, pobjednik Prvenstva predstavljat će Hrvatsku na europskim i svjetskim prvenstvima, koja se održavaju svake treće godine u nekoj od zemalja članica Međunarodne udruge sommeliera (ASI).