DOING BUSINESS 2012.

Hrvatska na poraznom 80. mjestu

20.10.2011 u 17:32

Bionic
Reading

Nakon oštrih kritika Vladine ekonomske politike od strane Svjetske banke, stiglo je i izvješće te institucije 'Doing Business 2012', koje Hrvatsku, prema uvjetima poslovanja, rangira na daleko 80. mjesto u konkurenciji 183 zemlje. U odnosu na prošlu godinu. to je pad za jednu poziciju s obzirom da je prethodno napravljena korekcija ranga za 2011. godinu

U prošlogodišnjem izvješću Hrvatska je zauzela 84. mjesto, no taj je rang sada poboljšan zbog korekcija te je na 79. mjestu. Lakoća poslovanja mjeri se u 10 područja poslovne regulative, uključujući novu kategoriju dobivanja priključka električne energije, navode u Svjetskoj banci.

U kategoriji pokretanja poslovanja Hrvatska je zauzela 67. mjesto, po plaćanju poreza 32. mjesto, dobivanju kredita 48. mjesto, a isto mjesto zauzela je i u kategoriji ispunjenja ugovornih obaveza. U kategoriji ishođenja građevinskih dozvola zauzela je 143. mjesto, u novoj kategoriji dobivanja električne energije 56. mjesto, u kategoriji uknjižbe vlasništva 102. mjesto, zaštite ulagača 133. mjesto, prekogranične trgovine 100., a u kategoriji provedbe stečajnog postupka 94. mjesto.

Globalno izvješće ukazuje da su vlade u 125 gospodarstva od ukupno 183 uključena u istraživanje provele ukupno 245 reformi poslovne regulative, što je za 13 posto više u usporedbi s godinom ranije. U podsaharskoj Africi poslovnu regulativu unaprijedilo je rekordnih 36 od 46 zemalja. U proteklih šest godina 163 gospodarstva poboljšala su uvjete za poslovanje. Među 30 gospodarstava koja su postigla u tom razdoblju najveći napredak nalaze se Kina, Indija i Rusija.

U samom vrhu čvrsto se i dalje drži Singapur, a među vodećih pet još se nalaze redom Hong Kong, Novi Zeland, Sjedinjene Države i Danska. Na šestom mjestu nalazi se Norveška, na sedmom Velika Britanija, na osmom je Republika Koreja, nova u vodećih 10, dok deveto mjesto pripada Islandu, a 10. Irskoj.

'U vrijeme kada su glavne vijesti nepopustljiva visoka nezaposlenost i nužnost otvaranja novih radnih mjesta, vlade diljem svijeta nastavljaju tražiti načine poboljšanja regulatorne klime za domaće poslovanje. Male i srednje tvrtke kojima najviše idu na ruku ta poboljšanja ključni su motori kreiranja radnih mjesta u mnogim dijelovima svijeta', kazao je Augusto Lopez-Claros, direktor globalnih pokazatelja i analize u Grupi Svjetske banke.

Od zemalja u hrvatskom okruženju, na visoko 22. mjesto napredovala je Makedonija, 37. mjesto zadržala je Slovenija, dok je Mađarska na 51. mjestu, Crna Gora na 56., Italija na 87., Srbija na 92., Bosna i Hercegovina na 125., a Kosovo na 117. mjestu. Na začelju ljestvice, na 183. mjestu, nalazi se Čad.