POČELI DANI TURIZMA

U četiri godine hoteljeri uložili tri milijarde eura

20.10.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Tradicionalni godišnji susreti turističkih djelatnika Dani hrvatskog turizma - DHT otvoreni su u srijedu u Hotelskom naselju Solaris u Šibeniku, a okupili su više od dvije tisuće domaćih i stranih sudionika koji će do 21. listopada na više od 50 stručnih skupova i foruma raspravljati o rezultatima ovogodišnje sezone i planovima za iduću godinu

Istaknuvši na otvorenju da je u Vladu upućen plan turističkih mjera za iduću godinu koji uz ostalo sadrži i mjere za daleka tržišta, avio kompanije i touroperatore te razmatranje poreznog rasterećenja za turizam u sklopu predstojeće porezne reforme, ministar turizma Damir Bajs kazao je da sve to treba donijeti bolju 2012. od ove turistički najuspješnije godine do sada.

Taj bi plan, kako se očekuje, Vlada trebala razmotriti na sjednici idućeg tjedna.

Uz aktivne mjere te izuzetno dobru suradnju privatnog i javnog sektora, uspjesima turizma i njegovom ovogodišnjem povećanju udjela u BDP-u pridonijela su zalaganja svih, ali i ulaganja, kazao je Bajs.

Naveo je pritom da je u zadnje četiri godine u hrvatski turizam uloženo šest milijardi eura, od čega su tri milijarde eura uložili hotelijeri, a donošenje zakon o turističkom zemljištu te pristup europskim fondovima zasigurno će nastaviti investicije u turizmu.

Označivši Hrvatsku kao priču o uspjehu u turizmu koja je nadišla granice Mediterana i postala jednom od najpoželjnijih europskih i svjetskih odredišta, izvršni direktor Svjetske turističke organizacije-UNWTO Marcio Favilla L. de Paula kazao je i da Hrvatska može još bolje od ovogodišnjih također odličnih rezultata.

Dolaskom 12 posto više stranih turista u prvoj polovici ove godine Hrvatska je daleko iznad europskog rezultata od 6,6 posto, a još bolja od svijeta gdje je tih dolazaka bilo četiri posto više, kazao je.

Poručio je i da je za dalji razvoj potrebna suradnja sve tri razine vlasti i privatnog sektora, kao i kvalitetni turistički proizvodi za koje Hrvatska ima sve potrebno.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić pozvao je sudionike skupa da razgovaraju s prisutnim HTZ-ovim direktorima stranih predstavništava (njih 20-ak) kako bi se Hrvatska još bolje pozicionirala u svijetu.

Bulić je najavio da će se ove godine na DHT-u prvi put dodijeliti i nagrade za najbolje kulturne projekte u turizmu, uz već tradicionalne nagrade za najbolja odredišta primorske i kontinentalne Hrvatske Plave i Zelene cvjetove, nagrade 25-orici najboljih djelatnika u turizmu, te nagrade HGK/HRT Turistički cvjetovi-kvaliteta za Hrvatsku.

U ime domaćina na otvaranju su govorili i direktor Solarisa Goran Zrilić, gradonačelnik Šibenika Ante Županović i župan Šibensko-kninski Goran Pauk koji su iskazali zadovoljstvo ovogodišnjim dobrim rezultatima, ali i domaćinstvom DHT-a.

Dane hrvatskog turizma, kao i zadnjih nekoliko godina, zajednički organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska radio televizija, a okupili su predstavnike resornih ministarstava nekoliko stranih zemalja, UNWTO-a, stranih touroperatora i medija.