NAJVIŠE U BANKE

U šest mjeseci duplo više stranih ulaganja nego cijele 2010.

14.10.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine iznosila su 485,3 milijuna eura, što je i dvostruko više nego cijele prošle godine, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke

U 2010. godini su ukupna inozemna ulaganja iznosila 232,5 milijuna eura, što je najniži iznos u proteklih petnaestak godina, a rekordan iznos izravnih inozemnih ulaganja od 4,2 milijarde eura u Hrvatskoj je zabilježen 2008. godine.

Statistika inozemnih izravnih ulaganja, koju je na svojim internet stranicama objavila središnja banka, pokazuje da su stranci u prvih šest mjeseci ove godine najviše ulagali u banke, odnosno u njihovu dokapitalizaciju.

Naime, u prvom je polugodištu najveći priljev stranih ulaganja, u iznosu od 286,5 milijuna eura, registriran u financijskom posredovanju, osim osiguravajućih i mirovinskih fondova.

S iznosom od 173,8 milijuna eura slijedi djelatnost proizvodnje metala, dok su u poslovanje nekretninama stranci uložili 97,1 milijun eura, a vlasnička ulaganja u nekretnine iznosila su 74,2 milijuna eura.

Kod nekoliko pak djelatnosti izravna ulaganja bilježe negativne vrijednosti, najviše u pošti i telekomunikacijama gdje je odljev u prvih šest mjeseci iznosio 121,1 milijun eura.

Po zemljama, najveću iznos ulaganja, od 207,6 milijuna eura, u prvoj polovici ove godine odnosi se na ulagatelje iz SAD-a. Slijede izravna ulaganja iz Austrije s iznosom od 138,1 milijun eura, dok su na trećem mjestu ulagači iz Njemačke s vrijednosti ulaganja od 44,3 milijuna eura.

Po podacima HNB-a, inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja prvog polugodišta ove godine iznosila su ukupno 24,72 milijarde eura.

Po visini inozemnih izravnih ulaganja u Hrvatsku u proteklih 18,5 godina sa 6,2 milijarde eura prednjače ulagači iz Austrije. Slijede ulaganja iz Nizozemske s 3,7 milijardi eura, Njemačke s gotovo 3 milijarde eura, Mađarske 2,3 milijarde eura i dr.

Po djelatnostima najveći se iznos, od 8,7 milijardi eura, odnosi na ulaganja u banke.

Slijede ulaganja u trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini u iznosu od 2,7 milijardi eura, u proizvodnju naftnih derivata stranci su uložili 1,6 milijardi eura, u poslovanje nekretninama 1,5 milijardi, kemijsku industriju 1,2 milijarde eura, itd.

Po podacima HNB-a, hrvatske su tvrtke u inozemstvo u prvih šest mjeseci uložile 59,1 milijun eura, a ukupno su od 1993. izravna ulaganja hrvatski tvrtki u inozemstvo iznosila nešto manje od četiri milijarde eura.