BRANKO GRČIĆ

'Porez na kapitalnu dobit plaćat će samo veliki igrači'

13.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U SDP-u je oživljena inicijativa Ljube Jurčića o uvođenju poreza na kapitalnu dobit, no njihov aktualni gospodarski strateg Branko Grčić kaže da time ne planiraju, ako osvoje vlast, oporezivati štednju ni manje burzovne dobitke, nego kapitalnu dobit koja nastane prodajom velikih udjela u firmi

Za porez na kapitalnu dobit SDP i njihov tadašnji gospodarski strateg Ljubo Jurčić zalagali su se u kampanji 2007. nudeći ga kao rješenje za pravedniju raspodjelu poreznog tereta. HDZ i premijer Sanader njihov su prijedlog dočekali na nož optuživši SDP za antipoduzetničku klimu, rušenje tržišta kapitala, pa čak i za udar na umirovljenike.

Rezultat izbora u kojima je taj porez bio jedan od aduta gospodarskog programa svima je poznat, pa vjerojatno poučena tim iskustvom, Kukuriku koalicija u svom raskošno prezentiranom Planu 21 nije našla mjesta za porez na kapitalnu dobit, spominjući isključivo porez na dividende. No nastup Zorana Milanovića u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' otkrio je da je inicijativa o uvođenju tog nameta u SDP-u oživljena: šef stranke jasno je rekao Aleksandru Stankoviću da će uvesti porez na kapitalnu dobit, koji je uobičajen u mnogim zemljama.

U najširem smislu, kapitalna dobit zarada je od svih vrsta štednje i financijskih ulaganja, rasta vrijednosti nekretnina i druge dugotrajne imovine. Porez na tako ostvarenu zaradu u pravilu se plaća nakon prodaje imovine, odnosno isteka roka štednje. Što bi iz te grupe trebalo postati i porezna osnovica, upitali smo gospodarskog stratega stranke, Branka Grčića.

'Porez na kapitalnu dobit neće obuhvaćati štednju ni manje burzovne dobitke, samo kapitalnu dobit koja nastane prodajom velikih udjela u tvrtkama. Bilo bi suludo u trenutku kad se tržište kapitala drastično reducira uvesti porez na sitne kapitalne dobitke od dnevnog trgovanja na burzi, o tome ne razmišljamo', kazao je Branko Grčić za tportal.

Gospodarski strateg SDP-a naglašava da im je fokusu uvođenje poreza na dividendu, koji je već postojao od 2001. do 2004. kako bi pravednije oporezovali dohodak od spekulativnog trgovanja i poticali reinvestiranje dobiti. 'Cilj nam je oporezovati dividende veće vrijednosti, kako bismo destimulirali izvlačenje dobiti iz banaka i telekoma, na koju strani vlasnici zatim plaćaju porez u vlastitoj državi, umjesto u Hrvatskoj', objašnjava Grčić, navodeći da ni u ovom slučaju neće oporezovati dividendu imateljima manjih paketa.

Od kojeg će se iznosa oporezivati dividenda i kapitalna dobit, odnosno koja je granica za oporezivanje, upitali smo Grčića: 'To ćemo tek operativno razraditi. Značajan broj mjera još nismo do kraja definirali, za sada imamo okvir, a uz stručnu pomoć razradit ćemo detalje', oprezan je Grčić uoči izbora.