KAD VEĆ NEMA ZERP-A

Iz Europskog ribarskog fonda 30 mil. eura godišnje

07.10.2011 u 18:45

Bionic
Reading

Hrvatskoj će, nakon ulaska u Europsku uniju, godišnje biti na raspolaganju 30 milijuna eura iz Europskog ribarskog fonda, što je 75 posto sredstava namjenjenih ribarstvu, a preostalih 25 posto osiguravat će hrvatska država te će godišnje ribarstvu biti namijenjeno oko 40 milijuna eura, rekao je danas u Splitu državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tonči Božanić

Na prezentaciji održanoj pod nazivom 'Potpore u ribarstvu - poticanje sinergije dodjele potpore ribarskom sektoru između države i regionalne samouprave' Božanić je istaknuo kako će Hrvatska po ulasku u Europsku uniju imati znatno više sredstava za ribarski sektor nego do sada.

Stoga se u pretpristupnom razdoblju, naglasio je, treba dobro pripremiti kako bi se što učinkovitije iskoristila ta značajna sredstva iz Europskog ribarskog fonda, a u tom će cilju biti nužno unaprijediti suradnju lokalnih i državnih institucija.

Po Božanićevim riječima, institucije lokalne samouprave trebaju prioritet dati gospodarskom ribolovu, a pri unaprjeđenju ribarskog sektora posebice se trebaju pobrinuti za rješavanje poteškoća oko vezova i iskrcaja ribarskih plovila.

U tom je kontekstu najavio osnivanje lokalnih akcijskih grupa koje će određivati prioritete za financiranje razvoja ribarskog sektora.

Načelnica Sektora za strukturne i tržišne mjere u ribarstvu Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Irena Jahutka istaknula je kako će u programskom razdoblju od 2014. do 2020. godine iz Europskog ribarskog fonda naglasak biti na financiranju upravo posredstvom takvih lokalnih akcijskih grupa.

'To će financiranje ići pretežito kroz odrebu OS4 mjera strukturne politike, a to se odnosi na zajednice i područja koja su ovisna o ribarstvu što, po kriterijima koje su propisali EU i Europska komisija, obuhvaća našu cijelu obalu', kazala je Jahutka.

Božanić je napomenuo i kako će osim 30 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo Hrvatskoj biti namijenjeno dodatnih dva do tri milijuna eura godišnje za nadzor i praćenje ribarskih resursa.

'Kvota od 25 posto davanja ukupnih godišnjih sredstava za ribarstvo Hrvatskoj nije limitirana, nego je ona minimalna, a to znači da ćemo kroz državne potpore moći i dodatno financirati ono što mislimo da nam je prioritet', kazao je.

Božanić je također izvijestio o rezultatima nedavno završenog natječaja za gospodarski ribolov na moru po kojem će se sufinancirati 294 korisnika u ukupnom iznosu od oko 8,9 milijuna kuna, a tim će sredstvima država pomoći nabavku ribarske opreme i alata, te plovila i motora za njih.

Na današnjoj prezentaciji u Splitu je također rečeno kako ribolovna flota u Hrvatskoj oskudijeva suvremenim i tehnološki opremljenim plovilima.