MMF UPOZORAVA

Dužnička kriza mogla bi se preliti na istočnu Europu

07.10.2011 u 13:53

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) strahuje da bi širenje dužničke krize iz eurozone moglo teško pogoditi istočnu Europu, sugerirajući toj regiji da poduzme odlučne mjere kako bi se zaštitila, kazao je u petak viši dužnosnik MMF-a

'Prioritet broj jedan trebalo bi biti jačanje otpornosti tih zemalja', rekao je čelnik europskog odjela MMF-a Antonio Borges na konferenciji za novinare u Moskvi.

Gospodarstava u nastajanju poput Rusije bilježila su ubrzani odljev kapitala i velike gubitke na financijskim tržištima otkad su se u kolovozu pogoršali globalni gospodarski izgledi i eskalirala dužnička kriza u Europi.

Među uzrocima odljeva izdvojeno je povlačenje novca iz istočnoeuropskih podružnica zapadnih banaka koje time nastoje ublažiti izloženost u Grčkoj, suočenoj s opasnošću bankrota.

'Posebno smo fokusirani na financijska prelijevanja jer ako se pojave dodatni problemi u financijskom sektoru u zapadnoj Europi, to će sigurno imati posljedice po europska gospodarstva u nastajanju', rekao je Borges.

Borges je ovaj tjedan podigao prašinu u Bruxellesu izjavom da bi MMF mogao kupovati španjolske i talijanske državne obveznice u sklopu nastojanja da se suzbije kriza. Kasnije je pojasnio svoje izjave, naglasivši da rekavši da bi MMF mogao posuditi novac vladama, ali da ne može kupovati njihove obveznice na tržištu.

'MMF nije u poziciji kupovati obveznice na tržištu. No, potrudit ćemo se da obnovimo povjerenje u banke u Španjolskoj i Italiji', kazao je Borges novinarima.