SAVJETI NOVOJ VLADI

Prka: Povećati PDV, u mirovinu sa 70 godina

07.10.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Od nove vlasti predsjednik Uprave Privredne banke Božo Prka očekuje da odmah krene u provođenje strukturnih reformi za koje je, ističe, zadnji čas. Savjetuje da se prije rezanja prvo napravi veliko pospremanje u socijalnom sustavu da bi se zaštitilo najugroženije

U svojevrsnom pismu koje je preko Jutarnjeg lista uputio budućoj vladi čelnik PBZ-a traži izbor ministra reformatora, jer bez 'ove reforme nema uspjeha'.

Drugi korak, smatra Prka, trebala bi biti hitna fiskalna konsolidacija i povećanje konkurentnosti poduzeća.

'Bez tvrdih fiskalnih ograničenja (rezanja rashoda) pada nam kreditni rejting s investicijskog na spekulativni, raste rizik i cijena kapitala. Ustavnom promjenom jamčiti uravnoteženi proračun na tri godine', piše Prka.

Predlaže postupno povećanje stope PDV-a na 25 posto, ukidanje poreza na dobit poduzeća, uz smanjenje doprinosa na plaće. Traži i uvođenje poreza na dividende i poreza na imovinu, jer ne ruše konkurentnost poduzeća.

Paralelno s tim, nova vlast, savjetuje Prka, trebala bi raditi na učinkovitoj prodaji državne imovine, poticanju investicija – osobito energetskih, privatizaciji državnih neučinkovitih poduzeća i reformi tržišta rada.

Prka vidi i potrebu za reformom zakona o preustroju i stečaju. On bi uveo institut časnog i nečasnog stečaja, s tim da ovaj potonji znači zabranu otvaranja novih poduzeća.

Prvi čovjek PBZ-a smanjio bi broj lokalnih jedinica, i to po ekonomskim kriterijima, te smatra da bi trebalo motivirati gradove na objedinjavanje i prodaju komunalnih poduzeća (plin, voda i otpad).

'U mirovinskom je sustavu nužno povećati dobnu granicu odlaska u mirovinu i povećati je na 70 godina', kaže na kraju svog pisma Prka.