NASSIM NICHOLAS TALEB:

'Vlade ne trebaju spašavati propale banke'

04.10.2011 u 14:36

Bionic
Reading

'Svi želimo predvidjeti Crnog labuda, ali to nije moguće. Zato se trebamo kladiti protiv tog fenomena', naglasio je filozof Nassim Nicholas Taleb, predstavljajući na Konferenciji HT-a svoju novu knjigu 'The Fragile and Robust' (Krhak i otporan), svojevrsni nastavak bestselera 'Crni labud'

Polazeći od teze da razvoj suvremenog društva povećava krhkost, Taleb u novoj knjizi preporučuje kako se zaštititi od nepredviđenih šokova, kojih će, prema njegovom mišljenju, biti sve više kako svijet postaje složeniji.

Prema Talebu, jedna od najvećih prijetnji stabilnosti su banke, koje posluju po principu da dok zarađuju dijele ogromne bonuse, a kada izgube novac porezni obveznici ih izvlače iz problema. 'Greška je učinjena još 1983. kada je, nakon tadašnje bankarske krize, bivši američki predsjednik Ronald Reagan nacionalizirao banke. Otada su banke postale mnogo sklonije riziku', rekao je Taleb, aludirajući na razorne posljedice aktualne financijske krize.

Ilustrirajući opasnosti od moderne tehnologije naveo je i primjer bankrota Islanda. 'Danas kada se transakcije obavljaju preko Black Berryja puno se lakše i brže gubi', zaključio je Taleb.

Profesor Taleb predlaže nekoliko pravila pomoću kojih se pojedinci i društveni sustavi mogu prilagoditi i izbjeći negativni efekt 'Crnog labuda'.

Jedno od ključnih pravila glasi: učenjem na greškama možete postići bolje rezultate nego da činite pravu stvar. 'Većina ljudi se obogatila ne zbog svojih dobrih poteza nego zbog tuđih grešaka', ustvrdio je Taleb, dodajući da su religije učinkovite upravo zato što propovijedaju što ne treba činiti.

Za razliku od uvriježenog mišljenja, Taleb smatra da ideja učinkovitosti dovodi do povećane nestabilnosti i krhkosti. 'Učinkovitost nije princip po kojem trebate graditi svoje djelovanje', tvrdi Taleb. Ovo je pravilo posebno važno u ekonomskoj sferi, u kojoj vlada uvjerenje da se pomoću dugova može postići veća učinkovitost. Posebno je opasno zaduživanje država, smatra Taleb, ističući da su u starim civilizacijama dugovi zabranjivani jer uzrokuju društvenu nestabilnost i ratove.

Jedna od Talebovih teza je i da specijalizacija povećava ranjivost. Zato smatra da je državama bolje da ne ovise previše o pojedinim djelatnostima, a za ljude je pak bolje imati više zanimanja.

Zanimljiv je i Talebov odnos prema rizičnim aktivnostima. 'Kombinacija visokog i nepostojećeg rizika puno je bolja od srednjeg rizika', smatra Taleb, ilustrirajući to vlastitom investicijskom strategijom. 'Ako imate 80 posto u gotovini, a 20 posto u spekulativnim investicijama, možete izgubiti najviše 20 posto, a potencijalni dobici su iznimno veliki', smatra Taleb.

Govoreći o ulozi vlada u suvremenom svijetu, Taleb je posebno naglasio da vlade ne bi trebale pomagati bankama. 'Banke imaju dobre odvjetnike i ako naprave prevaru, dokazat će da to nisu učinile', oštro je kritizirao bankare Teleb, optužujućići ih da uništavaju vrijednost i ugrožavaju stabilnost SAD-a.