PET KANDIDATA

Gucić bira novog vlasnika Getroa

30.03.2009 u 09:42

Bionic
Reading

Vjekoslav Gucić navodno je počeo pregovore o prodaji Getroa s pet potencijalnih kupaca. Svi su se obvezali na šutnju do odluke o izboru novog vlasnika tog lanca

Kao mogući kupci, kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, spominju se Konzum, Spar, Kaufland te investicijski fondovi. U Getrou uporno međutim opovrgavaju prodaju.

Da Gucić (opet) razmišlja o prodaji kompanije, dalo se naslutiti lani u listopadu. Nakon šest godina partnerstva razvrgnuo je brak s Europskom bankom za obnovu i razvoj. Otkupio je osam posto dionica prepuštenih EBRD-u 2002. za koje je dobio financijsku injekciju od devet milijuna eura te još 51 milijun eura povoljnog kredita realiziranog uz podršku Raiffeisen Zentralbanka. U 2009. Getro je ušao i s novom sistematizacijom, broj zaposlenih smanjio je za 200. Prema podacima iz lipnja 2008, zapošljavao je 1.681 radnika.

Getro u portfelju ima 17 prodajnih objekata, ukupne površine gotovo 80.000 četvornih metara, u 14 gradova, od Dubrovnika preko Umaga do Osijeka, kao i distribucijski centar od 13.700 četvornih metara. Investicijska ekspanzija vezana je uz 2003, ulaganja su premašila 195 milijuna kuna. Posljednji objekt je otvoren u Umagu u veljači 2006, a najavljeno širenje u Srbiju nije realizirano. Getro je 2003. držao drugu poziciju među konkurencijom, 2007. pao je na šesto mjesto. Od 2005. do 2008. bilježi i pad prihoda.

Više analitičara je mišljenja da ne treba očekivati da će se kao kupac Getroa pojaviti netko tko nije prisutan na hrvatskom tržištu. Ivica Todorić navodno dobavljačima odugovlači s plaćanjima i zbog Getroa. Nakon kupnje Lokice Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) mjesecima se bavila nacionalnom koncentracijom Konzuma. Preuzimanje je uvjetovala nizom obveza, među ostalim i zatvaranjem ili prodajom sedam objekata u Šibensko-kninskoj županiji.

Izabere li Gucić Todorića, za četiri prodajna mjesta u Zagrebu morat će možda naći drugog vlasnika. Konzum je po ocjeni AZTN-a najjači trgovac u metropoli, a Getro odmah do njega. U taj vakuum mogao bi uskočiti Spar, Kaufland ili netko treći.