VIDOŠEVIĆ ZNA:

'Osuđeni smo na uspjeh, u matematičkom smo centru Europe'

03.10.2011 u 15:12

Bionic
Reading

'Bit će to događaj za pamćenje', istaknula je u ponedjeljak premijerka Jadranka Kosor najavljujući međunarodni investicijski forum Invest in Croatia koji će se 10. i 11. listopada održati u zagrebačkom hotelu Westin

Predsjednica Vlade smatra da će to biti najveći takav događaj u Hrvatskoj, a to zaključuje po velikom odazivu i problemima organizatora - uz Vladu to su još Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavca (HUP) - da pronađu mjesta za sve zainteresirane.

Kosor je uvjerena da će ulagački forum doprinijeti jačanju investicijske klime u Hrvatskoj i donijeti ono što nas je dosad uglavnom u velikom luku zaobilazilo – strane 'greenfield' investicije

Nije zaboravila napomenuti da je sve to na tragu onoga što je i dosad Vlada radila, a čija je srž uklanjanje investicijskih prepreka. Na tom planu, napomenula je premijerka, Vlada je već puno napravila.

Njezina desna ruka za ulaganja Domagoj Milošević rekla je na konferenciji za novinare da je dosad više od 20 zakonski akata unaprijeđeno kako bi čitav proces za investitore bio transparentniji i brži.

Šef HGK-a Nadan Vidošević istaknuo je da je Hrvatska osuđena na uspjeh, prije svega zbog svog zemljopisnog položaja, što nas čini nezaobilaznim akterom u trgovini između brzo rastućih zemalja Istoka, Kine i Indije, sa Zapadom. A nema razloga, ističe, da nas kao idealno područje za komunikaciju s robama ne prepoznaju SAD ili Brazil.

'Mi se nalazimo u matematičkom centru Europe. Sve držimo u svojim rukama i samo mi možemo to pokvariti. Neophodna je suradnja svih društvenih čimbenika', poručio je Vidošević i zahvalio premijerki Kosor i Miloševiću na svemu što rade da bi privukli ulagače.

Davor Majetić, direktor HUP-a, složio se s premijerkom da će forum Invest in Croatia biti najveći po novcu koji će jedno vrijeme 'sjediti u Zagrebu', a on se nada da će nešto od toga kod nas i ostati.

Glavne zvijezde dvodnevne konferencije bit će turski milijarder Ferik Sahenk, vlasnik korporacije Dogus Holdings, austrijsko-kanadski milijarder Frank Stronach, osnivač autoindustrijskog koncerna Magna, David Fass, šef europske podružnice Macquarie grupe, najveće australske investicijske banke i katarski šeik Al-Thani

Njih četvorica sudjelovat će prvog dana foruma, 10. listopada, u panel diskusiji Jačanje gospodarskog rasta kroz ulaganja. Idući dan predviđen je cjelodnevni program s nizom panela koji će se ticati glavnih područja u kojima Hrvatska želi vidjeti strane investitore – infrastrukture, visoke tehnologije, energetike i turizma.

Međunarodni štih čitavoj priči dat će i glavni medijski pokrovitelji: Financial Times i Bloomberg News.