NEMA DOKAZA

Odbačene optužbe protiv 'torbara' dionicama T-HT-a

30.03.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Iako je tužiteljstvo brzopotezno podnijelo optužne prijedloge protiv petorice “torbara” dionicama T-HT-a, godinu dana poslije Općinski kazneni sud odbacio je optužbe protiv Tadije Barbarića, Josipa Šelendića, Marija Bebeka, protiv kojih tako sudski postupak nikad nije ni počeo

Optužba bi mogla biti odbačena i protiv Zorana Mamića, brata Zdravka Mamića, jer je riječ o činjenično identičnom optužnom aktu kao i u slučaju navedene trojke protiv koje su optužbe odbačene zbog nedostatka dokaza, piše Večernji list.

Različiti suci Općinskog kaznenog suda vratili su optužne akte, po njima, neprecizno i nerazumljivo sastavljene, na ispravak tužiteljstvu, a potom u istragu. No, nakon provedenih istražnih postupaka utvrdili su da nema dokaza da su optuženi počinili prijevare i optužbe su odbacili ne ulazeći uopće u sudski postupak. Naime, vlasnici spornih dionica ostali su opunomoćitelji, tako da nije bilo uporišta za optužbu da su Barbarić, Šelendić, Bebek dobivši punomoć građana prikupili gomilu dionica i ostvarili zaradu.

Ni jedna od dionica za koje su se teretili nije prenesena na njihovo ime. Sutkinja Saša Lui u slučaju Marija Bebeka utvrdila je, primjerice, da na svojem računu ima samo paket dionica THT-a koje je sam kupio, a tako je bilo i s ostalima. No, tužiteljstvo je na prve odbačene optužbe već napisalo žalbu, tako da će tek Županijski sud donijeti pravomoćnu odluku.

Jedini je od optuženih koji je dionice prenio na svoje ime, utvrdio je sud, prvooptuženi Sebastijan Popović.

On se tereti da je sa 62 punomoći kupio 3906 dionica T-HT-a, za koje je uplatio 2,3 milijuna kuna, te “zaradio” 449.190 kuna. No, dionice nije prodao, a danas njihova vrijednost nije onolika kolika je bila prije godinu dana pa je dvojbena i “zarada” u navedenom iznosu.

U slučaju Popovića sutkinja Božica Barlović vratila je lani spis u kojem su se nalazile 62 punomoći građana s ugovorima bez drugih dokaza u istragu da se saslušaju 62 opunomoćitelja građana. Predmet joj se nedavno vratio, nakon što su svi opunomoćitelji saslušani, te je sada spis proslijedila tužiteljstvu – ako žele ispraviti ili doraditi optužni akt kako bi dokazali da je riječ o prijevari. Ako tužiteljstvo ne uspije valjano obrazložiti kako je Popović oštetio građane i državu, optužbe bi mogle propasti i protiv njega.