STEČAJ PRI KRAJU

Država i banke najveći dioničari novog Peveca

Bionic
Reading

Trenutačno je otvoreno 12 Pevecovih objekata i prihodi tvrtke će do kraja ove godine iznositi 612 milijuna kuna uz dobit od 12 milijuna kuna

Nakon što je ovih dana s proučavanjem Pevecova stečajnog plana završila sutkinja bjelovarskoga Trgovačkog suda, 1600 stranica opsežnog materijala predstavljeno je u četvrtak odboru vjerovnika u Zagrebu. Do kraja studenog će se kroz nekoliko sastanaka održati i Skupština vjerovnika, a vrlo je vjerojatno da će i ona dati zeleno svjetlo stečajnom planu koji nakon toga ponovno ide u ruke sutkinji, piše Poslovni dnevnik.

Ako ne bude žalbi na stečajni plan i rješenje postane pravomoćno, s radom počinje tvrtka Pevec Zagreb d.d. (spajaju se dvije prijašnje tvrtke). Usvajanje stečajnog plana, zapravo znači dovršetak stečaja.

Najveći udio (koji će se poslije raspodijeliti u dionice) imat će država, i to 17,8 posto na ime potraživanja od 180 milijuna kuna. Nakon države druga dva dioničara bit će Hypo i Zagrebačka banka (7,02, odnosno 3,31 posto). Samo te dvije banke uzimaju udjele, i to zbog dijela potraživanja koja su bila neosigurana. Ostale banke preuzimaju Pevecove objekte na koje su imale hipoteku i daju ih odmah novoj tvrtki u dugoročni najam.

Temeljni kapital nove tvrtke bit će 118 milijuna kuna, s tim da će se u kratkom roku izvršiti njegovo povećanje za 15 milijuna kuna (za rezervacije).

Osim što će novi Pevec biti posve originalna tvrtka jer će gotovo svi njezini dobavljači biti istodobno i vlasnici, više od 700 dioničara neće imati udio veći od jedan posto, dok će udio od 51 posto držati samo 22 dioničara.

Za sada je otvoreno 12 Pevecovih objekata i prihodi tvrtke će do kraja ove godine iznositi 612 milijuna kuna uz dobit od 12 milijuna kuna.