JOŽE MENCINGER

Mjere štednje znače vudu-ekonomiju

30.09.2011 u 08:54

Bionic
Reading

Slovenski makroekonomist Jože Mencinger izjavio u četvrtak da se Slovenija nikako ne može uspoređivati s prezaduženom Grčkom iako su joj ovih dana dvije međunarodne agencije smanjile kreditni rejting

Grčka ima tri puta lošiji omjer zaduženja u odnosu na svoj BDP od Slovenije, a usto Slovenija ima izvoz od 10.000 eura po glavi stanovnika, a Grčka samo 1.500 eura, rekao je Mencinger u razgovoru za Slovensku televiziju.

Dodao je da su procjene kreditnog rejtinga država što ih daju neke međunarodne agencije nepouzdane i spekulativne, posebno kad je riječ o tome s koliko je svježeg novca potrebno dokapitalizirati banke zbog slabljenja njihova kreditnog portfelja.

Agencija Fitch u četvrtak je za jednu razinu snizila kreditni rejting za Sloveniju, ali i za sedam slovenskih banaka, s ocjenom da bi slovenski bankarski sustav zbog teško naplativih kredita trebalo dokapitalizirati svježim sredstvima.

Ocjenu da slovenski bankarski sustav treba dokapitalizirati sa 3,1 milijarde eura koju je iznio analitičar Fitcha Mencinger smatra sasvim špekulativnom. Po njegovoj ocjeni, kreditni rejting Sloveniji koji je još uvijek dosta visok snižen je ponajviše zbog odbijanja mirovinske reforme sredinom godine, kad su je na referendumu srušili sindikati i 'slovenska oporba iz stranačkih razloga' te zbog političke neizvjesnosti koja je rezultirala padom vlade nakon što joj je u parlamentu izglasovano nepovjerenje.

Mencinger je naveo da ne vidi kako samo restriktivnim mjerama i štednjom riješiti krizu u eurozoni jer samo povećana potrošnja može rezultirati povećanjem BDP-a, pa sadašnja ekonomska politika i mjere štednje znače vudu-ekonomiju, a ne jamstvo za izlaz iz recesije.