SKRATILI RADNO VRIJEME

Ljubljanskom dućanu za siromašne ponestalo robe

29.03.2009 u 12:29

Bionic
Reading

Prvi slovenski dućan za siromašne skratio je radno vrijeme na četiri sata dnevno i to samo dva tjedna nakon otvaranja jer se susreće s problemima u opskrbi artiklima po sniženoj cijeni.

"Situacija je slična kao i kod Crvenog križa - nedostaje nam svega, a nema smisla držati trgovinu otvorenom ako nema tražene robe", izjavio je za ljubljanski list Delo od nedjelje osnivač SOS-zadruge Alan Jurkovič.
On je pokretač nastojanja da se preko socijalne mreže SOS-zadruge u ovoj godini, koju će obilježiti ekonomska i socijalna kriza, otvori desetak "trgovina za siromašne" u kojima bi se osnovni životni artikli mogli kupiti po cijenama i do 70 posto nižim nego u redovnoj prodaji.

Sredinom mjeseca prvi je takav dućan otvoren u ljubljanskom naselju Šiška, ali se već susreće s problemom opskrbe jer nema dovoljno donatora koji bi robu davali besplatno ili je nudili po nižim cijenama, kako se očekivalo.
Zato je trgovina sada otvorena samo od 10 do 14 sati radnim danima, a ne radi subotom, kako se planiralo na početku.
Do sada je izdano oko 600 kartica SOS-zadruge na osnovi koje siromašna kućanstva sa ukupno oko 2000 članova iz Ljubljane i okolice mogu kupovati jeftinije artikle.

No, jeftinijih prehrambenih artikala nestane već nakon dva-tri sata od otvaranja, dok na policama u dućanu ostanu samo gelovi za tuširanje, paste za zube i slične higijenske potrepštine.
"Stranke ipak ne negoduju, kupe ono što imamo", kazao je Jurkovič. On tvrdi da su problemi u opskrbi jeftinijom robom posljedica ekonomske krize, ali i pogrešnih predodžaba da humanitarni lanac trgovina koji namjerava pokrenuti ima profitnu logiku.

"Većina potencijalnih dobavljača smatra da smo mi profitna organizacija i zato su rezervirani oko suradnje. Na sudu smo registrirani kao neprofitna udruga i sada ih u to pokušavamo uvjeriti posebnim dopisom", rekao je Jurkovič.
Trgovine za siromašne trebale bi pomoći obiteljima s ispodprosječnim primanjima koje se ne mogu normalno opskrbljivati zbog visokih troškova. Uz marginalne skupine, te nezaposlene čiji će broj po službenim prognozama u Sloveniji ove godine narasti na više od 100.000, kao potencijalni klijenti vide se penzioneri s niskim mirovinama, te zaposleni na minimalcu.