CROCOMPETE KONFERENCIJA

Pappo: Ne odustajemo do Brodosplita

28.09.2011 u 12:43

Bionic
Reading

'Poglavlje pregovora o tržišnom natjecanju jedno je od onih poglavlja gdje smo morali promijeniti same sebe, odnosno svoj mentalni sklop, koji je sprečavao da vidimo stvari kakve jesu i zbog kojeg smo se ponašali kao da tržište postoji, ali nas se ono ne tiče', rekla je Olgica Spevec, predsjednica Vijeća AZTN-a, prilikom otvaranja druge međunarodne konferencije o tržišnom natjecanju

'Ubuduće će AZTN još snažnije usmjeriti svoje aktivnosti na borbu protiv kartela koji najviše štete potrošačima i umanjuju konkurentnost domaćeg gospodarstva. To nije imperativ koji dolazi iz Bruxellesa, to je naš imperativ', istaknula je između ostaloga Spevec.

Konferenciju je uz Spevec otvorio i Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, koji je iskazao punu podršku AZTN-u u razvijanju daljnje suradnje s agencijama za tržišno natjecanje u regiji te je izrazio zadovoljstvo velikim porastom upoznatosti rada AZTN-a kod domaćih poduzetnika u posljednjih godinu dana.

U panel raspravi 'Izazovi pristupanja za poslovnu zajednicu u Hrvatskoj' domaći i strani stručnjaci razmijenili su iskustva o prilagodbama za provođenje pravila tržišnog natjecanja u EU. 'Hrvatski poduzetnici shvatili su temeljna načela pravila tržišnog natjecanja', rekao je državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković, ističući da ta pravila potiču poduzetnike na konkurentnost.

Dominique Van der Wee, glavni pregovarač Europske komisije o poglavlju Tržišno natjecanje, naglasio je da se nakon završetka pregovora Hrvatska ne smije opustiti, već naporno raditi kako bi se što bolje pripremila za članstvo.

Iznoseći iskustva u procesu privatizacije Brodosplita član uprave DIV-a Darko Pappo naglasio je da je Europska komisija predloženim modelom restrukturiranja brodogradilišta izašla u susret Hrvatskoj. Demantirao je spekulacije da će DIV odustati od privatizacije Brodosplita. 'Još uvijek vjerujem o u uspjeh s našim planom', poručio je Pappo, ističući kao glavne potencijale splitskog škvera znanje, tradiciju i tehnološku opremljenost.

'Planovi restrukturiranja koje je odobrila Europska komisija dobar su dogovor kojim je dugoročno osigurana budućnost brodogradilišta', naglasio je Van der Wee dodajući da smatra pogrešnima teze da bi možda trebalo pričekati s privatizacijom.

Konferenciju pod nazivom 'Ususret pristupanju EU-u i nakon njega' organizira Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u sklopu provedbe IPA projekta Europske unije 'Cro Compete – Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u RH'.