NE BRINU IH ANALITIČARI

Agrokor sutra može dati ponudu za Mercator

28.09.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Iako su analitičari Unicredita, jedne od banaka koje su spremne financirati Agrokorovo preuzimanje Mercatora, jučer snizili preporuku za obveznice Todorićeva koncerna, savjetujući vlasnicima da ih prodaju, Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik Agrokora nije zabrinut, pišu slovenske Finance

'To ne znači ništa. Vidjet ćete kada budemo predstavili ponudu za Mercator', kazao je. Agrokor ima spremna sredstva za preuzimanje Mercatora. 'Da smo stabilni, vidjet ćete na natječaju za Mercator', tvrdi Ivan Crnjac.

Idući tjedan istječe krajnji rok za iskazivanje interesa za kupnju većinskog udjela Mercatora, koji prodaju banke. Zasad je interes iskazao jedino Agrokor Ivice Todorića. Analitičare UniCredita, banke koje financira preuzimanje Mercatora, brine prezaduženost kompanije, ističe slovenski poslovni list Finance.

'Prije svega, uprava nema plan za pretvaranje kratkoročnih obveza u dugoročne', napisali su u analitičari Unicredita smanjujući preporuku za Agrokorove obveznice s 'držati' na 'prodati'. Analitičari ocjenjuju da je operativni tok novca Todorićevog koncerna snažno opterećen plaćanjem kamata, pa gotovo polovica tog novca odlazi na njihovu isplatu.

'Agrokor ima stabilnu strukturu kapitala s više od 80 posto dugoročnih financijskih obveza, a situacija stalno poboljšava. To ćemo i predstaviti prilikom podnošenja ponude za Mercator', rekao je Crnjac.

Kao što je poznato, Agrokor je već dogovorio 700 milijuna eura sindiciranog kredita za kupnju Mercatora. Slovenski novinari prošli su tjedan detektirali kreditore, to su: austrijska Raiffeisen i Erste Bank, njemačka Deutsche Bank, francuski Societe Generale, talijanske Intesa Sanpaolo, UniCredit i Mediobanca i švicarska banka UBS. Spominjala su se i EBRD, i IFC financijski fond Svjetske banke.