PRVI DOJMOVI O PROGRAMU

HDZ-ovo čudo: Smanjit će deficit, a neće ništa rezati?!

29.09.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Proračunska štednja bez uvođenja novih poreza, poticaji za zapošljavanje mladih, jačanje potpore malom i srednjem poduzetništvu, uz realizaciju započetih investicijskih projekata, glavni su naglasci gospodarskog dijela predizbornog programa HDZ-a, koji se temelji na nastavku provedbe Programa gospodarskog oporavka donesenog prije dvije godine

'U protekle dvije godine donosili smo preteške odluke i na tim ostvarenjima sada temeljimo svoj program proračunske štednje, koji predviđa prepolavljanje proračunskog deficita do kraja 2013', rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, ističući proračunsku štednju kao srž gospodarskog programa HDZ-a. Kako bi osigurao postizanje ovog cilja, HDZ planira i promjenu Ustava s ciljem ograničavanja visine fiskalnog deficita i javnog duga.

Ne navodeći konkretne mjere za postizanje radikalne fiskalne konsolidacije, predsjednica HDZ-a prešla je na promjene u poreznom sustavu, koje predviđaju nove porezne olakšice, bez uvođenja novih poreza.

Porezno rasterećenje kojim bi se trebao potaknuti gospodarski rast uključuje, između ostaloga, uvođenje olakšica na porez na dobit, dodatno smanjenje parafiskalnih nameta te povećanje neoporezivog dijela dohotka s ciljem da se dohodak na razini životnog minimuma izdvoji iz oporezivanja.

Kao svojevrsnu novost, predsjednica HDZ-a najavila je izmjene u sustavu PDV-a, kojima se za male poduzetnike predviđa uvođenje plaćanja PDV-a po naplaćenoj realizaciji. Najavila je i povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a sa 80.000 na 170.000 kuna.

Program predviđa i porezne olakšice za poticanje zapošljavanja. Mladi ljudi koji će se prvi puta zaposliti i oni koji će pronaći posao nakon dvije godine nezaposlenosti u prvoj godini neće morati plaćati polovicu doprinosa za zdravstveno osiguranje i prvi stup mirovinskog osiguranja.

U pogledu poticanja investicija, program HDZ-a predviđa nastavak započetih državnih investicijskih projekata uz daljnje poboljšavanje investicijske klime. Energetski projekti HEP-a i JANAF-a, turistički projekti Brijuni Rivijera i Kupari te željeznička pruga od Rijeke do mađarske granice glavni su investicijski aduti HDZ-a.

Kosor je predstavila i plan za rješavanje problema nelikvidnosti koji se temelji na pokretanju ubrzanih stečajeva nad insolventnim tvrtkama bez zaposlenih, zakonskom uređivanju rokova plaćanja te učinkovitijoj potpori pravosuđa.

HDZ-ova reforma javne uprave predviđa unapređivanje sustava nagrađivanja, razvijanje i njegovanje socijalnog dijaloga i osiguravanje trajne edukacije državnih službenika. Smanjenje zaposlenih trebalo bi se provesti po modelu 2 za 1 (za dva činovnika koji odu u mirovinu zaposlio bi se jedan).

'Hoćemo više rada, više ulaganja, promjenu ustava s ciljem ograničavanja visine fiskalnog deficita, više domaće hrane na domaćem tržištu, a nećemo smanjivanje mirovina koje se ostvaruju iz doprinosa, nelikvidnost, prodaju strateške imovine i… Nećemo ponavljati greške iz prošlosti', zaključila je listu HDZ-ovih predizbornih želja Jadranka Kosor.