UPITNA PRIVATIZACIJA?

Kupac Brodosplita nema novaca!

Bionic
Reading

'Škakljivo je vaše pitanje hoćemo li odustati od kupnje škvera. Nećemo odustati, no moramo redefinirati neke pozicije. Otvoreno ću reći da tih 250 milijuna eura na svom računu mi jednostavno nemamo. To su golemi novci. Mi smo sve napravili u ovom procesu. Ipak, nećemo po svaku cijenu gurati privatizaciju niti stavljati našu tvrtku na panj radi Brodosplita', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Darko Pappo, član Uprave samoborske tvrtke vijaka DIV

'Moraju se povući'

Zvonko Šegvić, član Nadzornog odbora 'Brodosplita' kaže kako je od početka procesa privatizacije prvi upozoravao da DIV neće moći osigurati 250 milijuna eura vlastitog doprinosa.

'DIV se sada mora povući iz priče o privatizacije na koju je škver zbog zavlačenja DIV-a izgubio pune dvije godine. Jednako toliko vremena upozoravam da DIV nema financijske snage za preuzimanje brodogradilišta. Nema snage ni za provedbu koletivnog ugovora, a nije ni, sukladno progamu restrukturiranja, osigurao deset novih brodova. Poštujem tu tvrtku, koja se bori na tržištu, no oni jednostavno nemaju financijskih ni kadrovski kapaciteta za preuzimanje sustava kao što je Brodosplit', kaže Šegvić za Slobodnu.

'Ne vjerujem da će samoborski DIV odustati od ovog projekta, trenutno njihovi pravnici s pravnim timom Agencije za upravljanje državnom imovinom rade na sastavljanju ugovora o kupnji Brodosplita, a Uprava DIV-a zatražila je i da organiziramo sastanak sa sindikatima kako bi i oni bili uključeni u taj proces. Mislim da je došlo do nekog nesporazuma, jer nema nikakvog razloga zbog kojeg bi DIV trebao odustati od ovog posla', rekao je Đuro Popijač, ministar gospodarstva, komentirajući izjavu Pappe.

Popijač pritom ističe kako DIV, sukladno programu restrukturiranja Brodosplita, ne mora uložiti 1,4 milijarde kuna u kompaniju odmah po potpisivanju ugovora, nego da se radi o petogodišnjem planu ulaganja.

'Svakome je jasno da DIV nema 1,4 milijarde kuna svojeg novca za ove investicije, ali zato može tijekom idućih pet godina preko različitih financijskih poluga pronaći banke, fondove i druge tržišne subjekte koji ga mogu pratiti u ovom projektu.

To je, uostalom, njihov program i oni su ga baš tako zamislili. Stoga mislim da se radi samo o nesporazumu koji će brzo biti otklonjen', istaknuo je Popijač.

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja ustvrdili su kako 'AZTN ne može komentirati izjave potencijalnih investitora u medijima'.

'AZTN je program restrukturiranja Brodosplita ocijenio i odobrio, što je učinila i Europska komisija. Ključne stavke iz programa trebaju biti dio kupoprodajnog ugovora, koje s kupcima pregovara i potpisuje Ministarstvo gospodarstva', rečeno je u toj instituciji.

Kako sada stvari stoje, piše Slobodna Dalmacija, čini se da će 'ključne stavke iz programa' biti nepromijenjene, ali da DIV nastoji raditi određeni javni pritisak na Vladu kako bi ušićario popuste na nekim drugim pitanjima.

Naime, sukladno pravilima EU-a, svaku veću promjenu u programu trebalo bi ponovno prijavljivati Europskoj komisiji (a i AZTN-u), pa bi se u sklopu procesa monitoringa već u siječnju Komisiji dostavio prvi izvještaj o 'napretku' u provođenju programa restrukturiranja.