NA UDARU I VLASNIK PBZ-a

S&P snizio rejtinge sedam talijanskih banaka

22.09.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Agencija Standard & Poor's snizila je u srijedu dugoročne rejtinge sedam talijanskih banaka, uključujući Intesu SanPaolo, većinsku vlasnicu Privredne banke Zagreb. Najvećoj talijanskoj banci UniCreditu, većinskom vlasniku Zagrebačke banke, S&P je promjenio prognozu u negativnu, zbog nedavnog sniženja rejtinga talijanskih državnih obveznica

Dugoročni rejtinzi Mediobance, Findomestica, Intese Sanpaolo i njihovih podružnica Bance Imi, Casse Risparmio bologna i BIIS-a sniženi su s 'A+' na 'A'. Njihovi kratkoročni rejtizni ostali su nepromijenjeni na 'A-1'.

Snižen je i dugoročni i kratkoročni rejting Bance Nazionale del Lavoro (BNL), s 'AA-/A-1+' na 'A+/A-1'.

Talijanska najveća banka UniCredit zasad je izbjegla sniženje rejtinga ali je njezina prognoza izmijenjena u negativnu. Time agencija signalizira moguće sniženje rejtinga u narednih šest do 24 mjeseca.

Istu su prognozu dobile i banke Istituto per il Credito Sportivo (ICS), Banca Fideuram i Agos-Ducato.

Agencija je u ponedjeljak snizila rejting talijanskih državnih obveznica za jednu razinu, na 'A/A-1', navodeći kao razlog gospodarsku, fiskalnu i političku slabost.

Talijanski je rejting snižen manje od tjedan dana nakon što je Rim odobrio drugi paket mjera štednje u dva mjeseca, zacrtavši uštede u visini 54,2 milijade eura kako bi do 2013. uravnotežio proračun.