ZADNJI KVARTAL IPAK POZITIVAN

U 2008. rast BDP-a usporen na 2,4 posto

27.03.2009 u 12:27

Bionic
Reading

Bruto domaći proizvod (BDP) tijekom posljednjeg prošlogodišnjeg kvartala ostvario je rast od 0,2 posto u usporedbi s istim razdobljem 2007. To je najmanji realni rast u razdoblju od prvog tromjesečja 2000. do četvrtog tromjesečja 2008. Minimalni rast BDP-a u zadnjem kvartalu iznenadio je analitičare, koji su prognozirali negativan rezultat između nula i 1,2 posto

Sve kategorije BDP-a s rashodne strane zabilježile su bitno usporavanje rasta ili realni pad, mjereno u odnosu na isto tromjesečje 2007. Usporavanju rasta BDP-a najviše je pridonio pad potrošnje kućanstava od 3,2 posto, što je prvi realni pad od 1999. godine. Pozitivan učinak na rast BDP-a imala je državna potrošnja koja je realno porasla za 2,7 posto, dok je realni rast bruto investicija u fiksni kapital iznosio 3,5 posto. Izvoz roba i usluga realno je pao za 2,5 posto, dok je uvoz roba i usluga realno pao za 7,1 posto.

Tijekom cijele prethodne godine BDP je ostvario rast od 2,4 posto, što je najniža ostvarena stopa gospodarskog rasta u ovom desetljeću. Tijekom 2008. godine potrošnja kućanstava povećana je za samo 0,8 posto, a državna potrošnja porasla je za 1,9 posto u realnim iznosima. Na pozitivnu izvedbu BDP-a u prošloj godini najviše je utjecao snažan rast kapitalnih investicija od 8,2 posto, koji je u najvećoj mjeri ostvaren u prvoj polovici godine.

Analitičari RBA očekuju nastavak pada osobne potrošnje i u ovoj godini, na što će najviše utjecati pad razine zaposlenosti te pad neto plaća. Osim toga, i državna potrošnja bi tijekom ove godine mogla zabilježiti pad u realnim iznosima. S obzirom na trenutnu cijenu i nedostupnost inozemnog kapitala, izgledno je i smanjenje investicija u kapital tijekom 2009. Pozitivan utjecaj bi mogao doći od snažnijeg pada uvozne nego izvozne aktivnosti tijekom ove godine.