KUKURIKU U VARAŽDINU

'Vladajući su dokazano nesposobni provesti reforme'

21.09.2011 u 14:37

Bionic
Reading

U proteklih dvije do dvije i pol godine doživjeli smo krah gospodarstva, i na to nam jasno ukazuje niz parametara, istaknuo je u Varaždinu Branko Grčić, glavni gospodarski strateg SDP-a, u uvodnom dijelu prvog predstavljanja javnosti ključnih dijelova gospodarske platforme Plana 21 SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-DDI-a

Potkrepljujući svoju ocjenu aktualnog gospodarskog trenutka Hrvatske, Grčić je naveo udvostručenje nelikvidnosti, rast vanjskog duga i duga središnje države. Upozorio je i na rast manjka u državnom proračunu, gubitak 145 tisuća radnih mjesta, velik pad inozemnih ulaganja te izostanak gospodarskog rasta koji je u prvom polugodištu, za razliku od drugih zemalja, još uvijek na nuli.

'Čak 65 posto zaposlenih ima plaću ispod prosjeka od 5.250 kuna, a gotovo 80 posto ima plaću ispod sindikalne košarice. Broj zaposlenih u radno aktivnoj dobi iznosi samo 40-ak posto, dok je svaki drugi umirovljenik na granici siromaštva', ustvrdio je glavni gospodarski strateg SDP-a.

Za gospodarski oporavak i rast zaposlenosti te životnog standarda Kukuriku koalicija nudi model 5, čije su sastavnice investicije, industrija, inovacije, izvoz i integracije.

'Sve one koji su ovih dana kritizirali da naš program nije dovoljno detaljan i jasan upućujem na program otprije godinu dana, gdje je navedeno više od sto pojedinačnih mjera. Jasno je da tako obiman nije mogao stati u Plan 21 koji, osim gospodarstva, sadrži 20 poglavlja. Zato su u gospodarskoj platformi istaknute samo smjernice', pojasnio je Grčić.

Govoreći o glavnim aktivnostima koje namjerava poduzeti Kukuriku koalicija radi rasta gospodarstva i zaposlenosti, redovni profesor sa splitskog Ekonomskog fakulteta izdvojio je smanjenje nelikvidnosti, između ostalog, uvođenjem kraćih zakonskih rokova plaćanja te aktiviranjem sustava multilateralnih kompenzacija, kao i povećavanje potencijala za nove investicije smanjivanjem poreznog opterećenja na bruto cijenu rada, zatim uvođenjem olakšica za reinvestiranu dobit te posebnim poticajima za proizvode i izvozno usmjerene djelatnosti.

'Puno puta je rečeno da nema nikakvih spektakularnih i čarobnih rješenja. Dosta toga nam je u zemlji jasno, pa tako i kojim pravcem i kako treba ići. Međutim, ključno je pitanje tko to može. Ovi koji su na vlasti sasvim sigurno i dokazano nesposobni su provesti nužne reforme. To je vrlo zahtjevan proces. Doduše, vidjeli ste da se u Vladi nešto malo razmišljalo kuda ćemo, pa su se pozvali i neki stručnjaci koji su gotovo bez ikakve komunikacije s Vladom dali neka rješenja koja su daleko od dobrih, ali su svakako postavljena u dobrom smjeru. I onda od realizacije, naravno, ništa', ustvrdio je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, te među ključnim aktivnostima u gospodarstvu izdvojio reformu javne uprave, učinkovitiji i stimulativniji porezni sustav te ulaganja u turizam, energetiku, infrastrukturu i navodnjavanje.