NOVI KRUG SUKCESIJE

Hrvatskoj zgrade u Lisabonu, Madridu, Oslu i Helsinkiju

21.09.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Radna skupina za sukcesiju imovine SFRJ na jučerašnjem sastanku u Sarajevu dogovorila je novi krug raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ. Hrvatska, koja ima pravo na 23 posto navedene imovine, do kraja godine trebala preuzeti zgradu veleposlanstva u Lisabonu te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju

Sporazum o sukcesiji potpisan je u lipnju 2001, a aneks B o kojem se jučer raspravljalo, odnosi se na diplomatsko-konzularne objekte bivše SFRJ. Sporazumom iz 2001. odlučeno je da se u prvoj fazi podjeli ukupno 44 objekta u zemljama OECD-a.

Postupak podjele diplomatske imovine dosad je tekao izuzetno sporo zbog odugovlačenja srpskih predstavnika. Za navedena 44 objekta od kojih je deset pripalo Hrvatskoj, raspodjela je utvrđena još 2006. godine, a tek ove godine je počela primopredaja. Hrvatska je dosad preuzela dva stana u Trstu i zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Beču, a do kraja godine trebala bi preuzeti zgrade veleposlanstva u Lisabonu te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju.

U prvoj fazi raspodjele diplomatske imovine Hrvatskoj je pripalo i oko 150 umjetničkih djela iz sjedišta bivših veleposlanstava i konzulata, među kojima je najviše slika Ede Murtića.

Na sastanku u Sarajevu razgovaralo se i o prodaji zgrade bivšeg veleposlanstva SFRJ u Bonnu te luksuznog stana u New Yorku, koji je služio kao rezidencija diplomata akreditiranih pri Ujedinjenim narodima. Tražen je prihvatljiv model za prodaju tih objekata te je usuglašeno da je prethodno potrebno utvrditi početne vrijednosti kompleksa i stana.

Prema procjenama ovlaštene američke agencije, stan u New Yorku za koji je, navodno, zainteresiran Jack Nicholson, vrijedi između 10 i 12 milijuna dolara, a ambasada u Bonu tek treba biti procijenjena. Nakon prodaje, Hrvatskoj će pripasti 23 posto vrijednosti od ova dva objekta.

Vođeni su i preliminarni razgovori oko nastavka podjele diplomatsko-konzularne imovine bivše zajedničke države na području Afrike, Latinske Amerike, Kariba, Azije, kao i ostatka Europe.

Na idućem sastanku koji će se održati u Zagrebu očekuje se dogovor o trećem krugu raspodjele (do kraja kolovoza 2012. godine) u kojem bi hrvatska trebala preuzeti objekte u Haagu, Torontu i Stockholmu.