JOŠ NIŠTA OD GRADNJE

Nakon naplatnih kućica, Ikea kod Rugvice mora preseliti kanal

16.09.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Na početak gradnje prve robne kuće Ikea u Hrvatskoj još ćemo morati pričekati. Iako je na zadnjoj sjednici Vlade otklonjena velika prepreka za realizaciju tog projekta vrijednog 2,1 milijardu kuna, investitor još treba ishoditi čitav niz dozvola. Jedna od njih je i za preseljenje melioracijskog kanala koji se sad nalazi na mjestu budućeg 'hrama namještaja'

Vladi je trebalo nekoliko mjeseci, dok se o tome nisu izjasnila sva resorna ministarstva i DORH, da dade suglasnost HAC-u da uđe u zajednički posao s Ikeom.

Izgradnja najpoželjnije robne kuće svih Hrvata u Rugvici pored Zagreba traži premještanje naplatnih kućica Ivanja Reka kako bi se izgradilo novo čvorište kojim će budući kupci silaziti prema Ikei s autoceste Zagreb – Lipovac.

Izgradnju čvorišta vrijednog 125 milijuna kuna financirat će zajednički HAC i Ikea, s tim da će Šveđani iskeširati najveći dio, 100 milijuna kuna. Premještanje naplatnih kućica koštat će 110 milijuna kuna, a sve će platiti sam HAC.

U Ikei kažu da su zadovoljni odlukom Vlade, ali nisu htjeli komentirati niti cifre niti postavljene rokove, završetak radova predviđen je za 2013. godinu, sve dok se ne potpiše konačni ugovor s HAC-om.

'Nadamo se da će se to desiti za nekoliko dana. Sve smo usuglasili i radi se o čistoj formalnosti. Nakon potpisivanja ugovora HAC će raspisati javni natječaj na kojem će biti izabrani izvođači radova', kaže za tportal Igor Štefanac, PR menadžer Ikee za Hrvatsku.

Upozorava da se u medijima stvara kriva slika da se naplatne kućice premještaju isključivo zbog izgradnje njihove robne kuće. Prema njegovim riječima, HAC to planira od 2005, dok je Ikea u Hrvatskoj prisutna od 2008. godine.

'Mi smo to samo ubrzali', objašnjava Štefanac, dodajući kako projekcije pokazuju da će HAC pokriti svoja ulaganja u nove i modernije naplatne postaje već za godinu dana jer će porasti promet zbog Ikeinih kupaca.

Novo čvorište isto tako, kaže, ne gradi se samo zbog Ikee, već je to dugo želja i samih okolnih stanovnika, koji su dosad imali otežan pristup autocesti.

Bez obzira na postignuti dogovor s HAC-om i Vladom, gradnja švedskog 'hrama namještaja' još uvijek neće započeti. Štefanac objašnjava da trenutno rade na ishođenju dozvola za infrastrukturu – vodu, plin, struju i ostalo, a čeka ih i premještanje lokalnog melioracijskog kanala koji prelazi preko parcele. Na Zagrebačkoj županiji je da ishodi potrebne dozvole, a zatim će Ikea u svom trošku kanal preseliti na rub svog zemljišta.

Tek kad sva papirologija bude riješena Šveđani će krenuti s gradnjom, koja bi trebala trajati najviše godinu dana. Otvorenje robne kuće i pripadajućeg trgovačkog centra najavljeno za kraj 2012. godine.

Iako se u odluci Vlade kao rok za završetak premještanja naplatnih kućica i izgradnju novog čvorišta navodi 2013, Štefanac objašnjava da to nije nikakva prepreka jer je moguće fazno otvaranje čvorišta i prije kraja svih radova.